Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukresor med bil försvinner

/

Landstinget tänker slopa sjukresor med egen bil, alternativt höjs egenavgiften kraftigt.

Annons

På buss eller tåg ska man däremot kunna åka med remissen som biljett och slippa krångla med pengar.

Det är en genomgripande nyordning för sjukresorna i Västernorrland som landstinget skissar på i en aktivitetsplan som i dagarna redovisas för politikerna.

Överlag vill man styra över resor från egen bil och taxi till allmänna kommunikationsmedel som tåg och buss.

– Alla vinner på det. Taxiresor är många gånger dyrare än en bussresa och jämför vi oss med andra skogslän är vår andel med buss och tåg väldigt låg.

– Omkring 3-4 procent av sjukresorna i Västernorrland i dag sker med buss och tåg. Genomsnittet i jämförbara skogslän är 19-20 procent.

– Buss och tåg blir billigare också för patienterna eftersom det inte tas ut någon egenavgift på dem, säger Henric Fuchs, trafiksamordnare på landstingets regionala utveckling.

Andra län som Västerbotten och Jämtland är på väg att skärpa sina regler. I den vevan överväger nu Västernorrland ett liknande grepp.

Undantag finns alltid. Det understryker Henric Fuchs. Vissa orter som ligger särskilt avlägset och vissa patientgrupper kommer säkerligen att beviljas egen bil eller taxi även i fortsättningen.

Det är den stora strömmen man vill vända, bland annat på sträckan Härnösand-Sundsvall.

– Där har vi runt fyrtio möjliga resor kollektivt dagligen. Landstinget har redan betalat för den kollektivtrafiken.

– Ersättningen för bil är en krona per kilometer. Egenavgiften är 60 kronor. Så för en resa från Härnösand till länssjukhuset utgår ingen ersättning.

– Men då kommer högkostnadsskyddet in och landstinget måsta sitta och administrera resorna. År 2010 administrerade vi 10 000 kvitton som inte ledde till någonting.

Sparpotential finns. Sjukresorna kostade 3,7 miljoner 2010. Men avgifter är känsligt och kontroversiellt.

Senast fick den styrande politiska majoriteten i landstinget bakläxa på att höja en lång rad patientavgifter från juli.

– Till syvende och sist avgör politikerna. Den stora förändringen vi föreslår är möjligheten att åka avgiftsfritt på buss och tåg.

– Ingen behöver då lägga ut pengar som i dag. Och sparar vi på resorna så är det pengar som kan användas till vård, säger Henric Fuchs.

Annons
Annons
Annons