Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SJ fortsätter köra nattågen

Det blir SJ Norrlandståg som från och med juni 2013 och fem och ett halvt år framåt kör nattågen på Ådalsbanan och Botniabanan.

Annons

Det nya avtalet löper från juni 2013 till december 2018 med option på ytterligare två år. Kontraktssumman är på drygt 100 miljoner kronor per år och avtalet är ett så kallat nettoavtal, det vill säga operatören behåller biljettintäkterna och har därmed ett inbyggt intresse av att resandet ökar.

Det blir som idag två nattåg i varje riktning varje dygn. Avtalet gäller trafik mellan Stockholm och Narvik. Inget hindrar dock att tågen körs vidare till andra orter, men då på helt kommersiella villkor. Fem restaurangvagnar renoveras och totalt 15 vagnar kommer att vara utrustade med rullstolslyft så att det varje dag går tåg anpassade för rullstolsburna resenärer.

Nattågen kommer att gå efter Norrlandskusten via Ådalsbanan och Botniabanan upp till Umeå och sedan vidare via Stambanan och Malmbanan. Det ger kortare restider än idag, samtidigt som det även ger anslutning till Sundsvall och Härnösand.

När Trafikverket tog över ansvaret för upphandling av trafik som tidigare sköttes av Rikstrafiken fanns förslag att minska nattågstrafiken till bara ett tåg. Efter omfattande protester från norra Sverige valde Trafikverket att behålla upplägget med två tåg.

Annons
Annons
Annons