Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Simhallen bäst plats för hotell

/
  • Vy från Gådeåparken visar att hotellet vid simhallen skulle bli ett nytt landmärke i stil med domkyrkan i bakgrunden. Längst ner ska restaurang och konferensdel finnas. Sedan är det tänkt att bli 13 våningar högt med 11 rum på varje våning.
  • Bästa platsen att bygga ett hotell i Härnösand är intill simhallen anser ledande tjänstemän och politiker. Det skulle i förlängningen kunna ge Härnösandsborna ännu mer tillgång till simhallen.
  • Maarja Edman, verksamhetsansvarig för Visit Västernorrland, anser att regionen behöver ett till hotell i Härnösand och en placering vid simhallen har många fördelar.

Budskapet är glasklart. Bästa platsen för ett nytt hotell i Härnösand är vid simhallen. Och det behövs mer sängplatser i Härnösand. Både ledande tjänstemän och politiker framförde detta vid en företagarfrukost på onsdagsmorgonen.

Annons

Till sin hjälp hade de Maarja Edman, verksamhetsansvarig för Visit Västernorrland, som med statistik underströk detta och att ett nytt hotell behövs ur regional synpunkt.

– Ska en entreprenör bygga ett hotell i Härnösand vill de ha en attraktiv plats, annars blir det inget, säger hon.

Företagarna i Härnösand fick veta att det finns efterfrågan.

– Härnösand har många offentliga arbetsplatser och det brukar generera många övernattningar. Men i Härnösand finns för få sängar så att övernattningar och konferenser hamnar någon annanstans, säger Maarja Edman.

Hon har den senaste tiden kunnat berätta om hur turismen ökat i Västernorrland. Det gäller även för Härnösand till en del.

– Det finns tolv boenden i Härnösand och vissa av dem går bra, men inkomsterna kunde vara större, säger Maarja Edman som med statistik visade en genomsnittsnatt i Härnösand kostar 668 kronor, billigast i länet.

Sedan planerna på ett hotell vid simhallen tog fart tidigare i år har flera missnöjesyttringar dykt upp, bland annat i form av insändare i Tidningen Ångermanland.

Det har bland annat handlat om för få parkeringar, många av de som besöker simhallen idag upplever att dagens 140 p-platser är inte räcker. Det har förts fram att det finns andra bättre placeringar, till exempel Torsvik. Andra har tyckt att en så hög byggnad inte passar in på den platsen och i stadsbilden.

– Möjligheten att bygga hotell på Torsvik finns redan, men ingen har varit intresserad. När det gäller parkeringarna finns det redan i dag möjlighet att bygga fler i anslutning till de som redan finns, säger Birgitta Westerlind, bygg- och miljöchef i kommunen.

Statsarkitekten Thomas Karlström ser inte hotellets höjd som något problem.

– Det kommer att bli lika högt som domkyrkan fast ligga 15 meter lägre och med 300 meters avstånd. Jag tror inte att de stör varandra, säger han och påpekar att Härnösand i dag har två byggnader som är högre än övrig bebyggelse. Det är domkyrkan och tornet på gamla Tobaksmonopolet.

– Domkyrkan är byggd på 1800-talet, Tobaksmonopolet på 1900-talet, om det här hotellet skulle byggas blir det 2000-talets bidrag, säger Thomas Karlström.

Kommunalrådet Fred Nilsson (S) klargjorde att kommunen inte kommer att bygga något hotell. Han och Amanda Lind (MP) sa också s att det inte fanns planer att sälja simhallen. Just fördelarna med ett hotells närhet till simhallen framhöll Maarja Edman.

– Då slipper hotellet bygga ett eget spa, vilket gör att kostnaden blir väsentligt lägre för den som bygger ett hotell, säger hon.

Annons
Annons
Annons