Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättegång om vårdhemsrånet - gärningsmännen erkänner

/
  • En 26-årig man skriven i Järfälla åtalades i fredags för bland annat rån vid ett vårdhem utanför Härnösand.
  • Den 30-årige gärningsmannen åtalas tillsammans med en 26-årig man för rån efter att ha misshandlat en vårdare på ett vårdhem utanför Härnösand.

Med ett slagträ slog de ner en vårdare och hotade att döda honom.

Därefter stal de narkotikaklassad medicin för tusentals kronor.

Annons

I fredags hölls rättegång mot de två män som åtalas för rånet vid ett vårdhem. Det var den 24 juli som två män på vårdhemmet Höga kusten vård och omsorg gav sig på en vårdare med slagträ.

Efter gärningen greps de av polis, och i fredags hölls rättegången vid Ångermanlands tingsrätt. Rubriceringen var rån, försök till tillgrepp av fortskaffningsmedel och narkotikabrott.

En av männen, en 30-åring skriven i Älvsbyn, uppges ha varit boende på vårdhemmet vid tillfället. Den andra mannen, en 26-åring skriven i Järfälla, var där som gäst.

I förhör berättar 30-åringen att han förberedde sig för brottet genom att injicera ett halvt gram amfetamin. 26-åringen beväpnade sig med ett slagträ i metall och tillsammans gick de och knackade på hos personalen.

Målsäganden jobbade ensam som vårdare den aktuella kvällen. Alla parter är i stort sett överens om hur händelseförloppet sett ut.

När dörren öppnades var gärningsmännen till viss del maskerade. De gjorde klart att de tänkte stjäla medicin varpå vårdaren försökte fly. Gärningsmännen tog upp jakten och hann ikapp honom ute på gräsmattan. Där utsattes han för våld. I förhör berättar målsäganden om hur han träffades av flera slag i huvudet och föll ihop.

26-åringen, som ska ha utfört merparten av våldet, uppges ha uttalat dödshot och blivit så uppjagad under dådet att 30-åringen fick hindra honom.

– Det är tack vare lyckliga omständigheter att skadorna inte blev betydligt allvarligare, säger Johan Lavås, målsägandebiträde.

Efter våldet släpades målsäganden tillbaka in i huset. Där bands han till händer och fötter innan gärningsmännen försökte lämna vårdhemmet i en av företagets bilar. Med sig hade de narkotikaklassade läkemedel för tusentals kronor.

Färden misslyckades dock eftersom de råkade bryta sönder startnyckeln. Samtidigt hade målsäganden lyckats ta sig loss och larma polisen.

Under rättegången berättar vårdaren att han på grund av sina skador fått vara sjukskriven i tre veckor. Han begär skadestånd på 29 200 kronor varav 25 000 avser kränkning, 1 500 sveda och värk och resten förlorad arbetsinkomst.

Båda gärningsmännen erkänner samtliga åtalspunkter och åklagaren yrkar att 30-åringen ska dömas till fängelse. En rättpsykiatrisk undersökning har genomförts som konstaterar att mannen inte är psykiskt störd. I 26-åringens fall yrkas rättspsykiatrisk vård eftersom hans diagnoser förbjuder fängelse.

Rätten beslutade att båda männen förvaras i häkte tills dom meddelas den 5 oktober.

Annons
Annons
Annons