På allehanda.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

Rasar mot nya fastighetsskatten

+
Läs senare
/

Regeringens förslag på ny fastighetsskatt är befängt och bör skrotas. Det är styrelsemedlemmarna i Villaägarnas riksförbund överens om. Under lördagen försökte de få riksdagsledamot Emil Källström (C) att agera.

I helgen arrangerar Villaägarnas riksförbund en höstträff för regionens förtroendevalda.

Under fredagen åkte gruppen om 60 personer till Hemsön och såg Lars T Johansson framföra monologen "Grottmannen".

Under lördagen träffade de riksdagsledamoten Emil Källström (C) från Örnsköldsvik för att föra dialog om fastighetsskatten.

– Förbundet framförde önskemål om att regeringen skulle tillsätta en utredning kring fastighetsskatten. Nu när den är klar konstaterar vi att det nya förslaget är befängt, säger förre riksdagsmannen Sigge Godin, ledamot i förbundsstyrelsen.

Enligt Villaägarnas riksförbund skulle den föreslagna förändringen av fastighetsskatten slå hårt mot Ådalens kommuner.

Hårdast skulle Härnösand drabbas där 79 procent av villaägarna skulle få höjd taxering och där den genomsnittliga ökningen vore 2 211 kronor.

Kramfors och Sollefteå kommun ligger inte långt efter med 76 procent drabbade villaägare i båda kommunerna och en genomsnittlig ökning på 1 437 respektive 1 582 kronor.

– Det nya förslaget utgår från boyta och slår hårt mot landsbygden där folk bor i stora hus. Nu vill vi veta om Emil är beredd att jobba för att förslaget skrotas, säger Håkan Lindén, regionchef för Villaägarnas riksförbund.

Helst skulle förbundet se att fastighetsskatten tas bort helt och hållet.

Joacim Olsson, vice förbundsdirektör i Villaägarnas riksorganisation, har tidigare uttryckt missnöje med sättet regeringens utredning genomfördes.

"Uppdraget var att föreslå hur taxeringssystemet kan avskaffas men utredaren har tolkat det som att en helt ny fastighetsskatt ska tas fram", skrev han förra veckan i ett pressmeddelande.

Även Skattebetalarnas förening kritiserade förra veckan utredningen för att "helt ha missat poängen med sitt uppdrag".

En annan fråga som styrelsen tänker ta upp med Emil Källström är lagstiftningen för lagfarter.

– Den nuvarande lagstiftningen gör det enkelt för vem som helst att skriva över någon annans fastighet på sitt eget namn. Det leder till omfattande bedrägerier, säger Karl-Erik Lundström, ordförande för förbundets regionstyrelse.

Förbundet kommer därför, precis som Emil Källström själv efterfrågat, föreslå en motion om en översikt av lagen.

Om förslaget på ny fastighetsskatt godtas kan det träda i kraft den 1 januari 2014 och tillämpas första gången vid fastighetstaxeringen 2015.

Annons
Annons
Annons
Dela
Annons