Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Privatisering av IT kan stoppas

/
  • Ronny Hedlund, chef för landstingets IT-drift och support, förbereder outsourcingen. Merparten ska läggas ut på privata företag, eller skulle läggas ut. Nu har landstinget fått kalla fötter efter fiaskot med Bravida.
  • Per Wahlberg (M).

Fiaskot med fastigheterna i privat regi får landstinget att tänka om.

IT som också skulle läggas ut på olika företag i en 60-miljonersaffär kan komma att stoppas.

– Det är inte alls klart att det blir någon outsourcing, säger landstingsrådet Per Wahlberg (M).

Annons

Hos ansvariga för landstingets IT-drift och support pågår som bäst förberedelserna för det som kallas utkontraktering eller outsourcing av delar av verksamheten.

– Som upphandlingsform har vi valt att nyttja ett ramavtal från Kammarkollegiet. Det innebär att leverantörerna är givna. Just nu håller vi på att kvalitetssäkra arbetet enligt LOU, lagen om offentlig upphandling.

– Som det ser ut nu kan vi gå ut med underlaget i början på hösten. Beslut kan grovt beräknat tas i början av 2013. Avtal som skrivs kan då gälla direkt, uppger Ronny Hedlund, projektledare och verksamhetschef.

Drift och support i sjukvården i Västernorrland sysselsätter i dag runt 20 anställda. Dessutom köps konsulttjänster in som motsvarar ytterligare cirka 30 årsarbetare.

– Men outsourcingen berör inte alla. Vi behåller servicedesken i egen regi med cirka 14-15 anställda, säger Ronny Hedlund.

De flesta personerna på landstingets IT-support är baserade i Örnsköldsvik. Ytterligare några finns i Sundsvall. Den tunga utrustningen, landstingets egna dataservrar, står placerade på Sundsvalls sjukhus.

Privatiseringen är en affär i storleksordningen 60 miljoner kronor per år. Eftersom avtalen skrivs på fyra eller fem år växer summan till några hundra miljoner.

Men frågan är om det blir någon affär över huvud taget. Fiaskot i landstingets outsourcing av drift och yttre underhåll av fastigheter till Bravida har kommit emellan.

Efter ett års bråk bröts kontraktet med Bravida i början av sommaren. Landstinget tar tillbaka hela verksamheten och de 44 anställda.

– Men det är olika branscher. IT och fastighetsunderhåll är så olika, säger Ronny Hedlund.

– Dessutom följer vi ett ramavtal där Kammarkollegiet har valt leverantörer. Landstinget behöver inte utvärdera företagen. Företagen har redan gått igenom det nålsögat. Det ger en kvalitetsgaranti.

Beskedet från landstingsstyrelsens ordförande Per Wahlberg (M) andas inte samma tilltro.

– Jag vill ha en ny politisk diskussion när det finns ett färdigt förslag. Förslaget kommer jag att nagelfara. Det gäller att tänka sig för både en och två gånger.

– Med tanke på hur det gick med Bravida vill jag se riskanalyser och konsekvensanalyser. Man får inte stirra sig blind på ekonomiska faktorer.

– Det är livsviktigt för landstinget att IT-organisationen fungerar. IT är en verksamhetskritisk funktion.

– Jämför med Apoteksbolaget som hade outsourcat sin IT. Det blev tvärstopp för dem i flera dagar vid ett datahaveri. Nej, det här är långt ifrån klart, säger Per Wahlberg.

Läs också: "Oppositionen kräver säker vård"

Annons
Annons
Annons