Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Priskrig sänker statusen på frisöryrket

/
  • 500 kronor bör det kosta att göra sig fin i håret, enligt Frisörföretagarna som anser att det är för enkelt att öppna frisersalong idag. På City Klippet i Härnösand har alla frisörer gesällbrev. För kunden Marie Zeitz är det en trygghet att veta att frisörskan Pia Åström har rätt utbildning.
  • Priset varierar stort bland frisörerna i Härnösand. För en normal klippning hos Emmeli Näslund på City Klippet i Härnösand får kunden betala 370 kronor.
  • För att handskas med kemikalier i samband med permanent och färgning av hår krävs gedigen kunskap.
  • Konkurrensen hårdnar bland frisörerna i Västernorrland. Det har blivit allt svårare att få det att gå ihop, säger Ulla Näslund på City Klippet i Härnösand.

Frisörbesöket en gång i månaden är en betydande utgift för flerfamiljshushållet.

Men i Västernorrland behöver det inte bli så dyrt. Här kan du klippa dig för under 200 kronor på flera salonger.

Det borde egentligen kosta mer än det dubbla, menar Frisörföretagarna. Och kräver hårdare regler för att öppna frisersalong.

Annons

Frisörernas branschorganisation tycker att konsumenter borde bli mer medvetna och välja frisörer med rätt behörighet när de går och klipper sig.

– Idag kan vem som helst öppna en salong utan någon slags utbildning. Vill man vara säker på att det är en yrkeskunnig frisör man vänder sig till bör man kolla att salongen har ett gesällbrev, säger Staffan Vestman, utbildningschef på Frisörföretagarna.

I Västernorrland har nya salonger vuxit upp som svampar ur jorden den senaste tioårsperioden. Konkurrensen hårdnar om kunderna och det blir allt svårare för vissa salonger att få det att gå ihop, konstaterar Ulla Näslund som driver City Klippet på Storgatan i Härnösand tillsammans med Pia Åström.

Frisörföretagarna rekommenderar sina medlemmar att ta 500 kronor för en klippning. På Cityklippet kostar en klippning 370 kronor. Men priset varierar stort i Härnösand, går du några meter längre bort på gatan behöver du bara betala 200 kronor. Sedan varierar priset också beroende på vad som ingår. Får du utöver klippning också massage, rådgivning, tvätt, föning och djupinpackning ökar priset.

– Det blir en osund konkurrens när många öppnar salong utan att ha rätt utbildning, säger Ulla Näslund.

Hon har drygt 40 år i yrket bakom sig, de 16 senaste som egen företagare. Branschen har förändrats mycket på senare tid, framhåller Ulla.

– När jag började ställdes som krav att du skulle vara utbildad för att få anställning. När allt fler outbildade ger sig in i branschen sjunker statusen på yrket.

Det många inte vet är att det faktiskt går att reklamera en klippning. Staffan Vestman säger att det inte är ovanligt att kunder hör av sig och är missnöjda efter ett besök hos frisören. Är man inte nöjd bör man påtala det för salongen och be om förbättringar. Fungerar inte det kan man vända sig till Allmänna reklamationsnämnden, tipsar han. Även på City Klippet möts man ibland av kunder som råkat illa ut efter att ha gått till en frisör utan rätt utbildning.

– Det förstår väl var och en att det krävs utbildning och en gedigen kunskap, i synnerhet när man ska handskas med kemikalier som vid färgning av hår eller en permanent, säger Ulla Näslund.

Hon välkomnar branschens strävan efter fler frisörer med behörighet och tycker att fler kollegor borde ansluta sig till Frisörföretagarna.

– Det är en trygghet, inte bara för kunden, om man tillhör en organisation. Jag har alltid kunniga jurister, till exempel, att vända mig till om jag är osäker på en lagstiftning, säger hon.

Carina Westin, som driver frisersalongen Klippoteket i Kramfors och är ordförande i branschorganisationen Frisörföretagarna i Västernorrland och Jämtland, menar att oseriösa aktörer på marknaden fört med sig att det blivit en överetablering.

– Kunderna måste vara beredda att betala för ett bra jobb. Jag förstår inte hur man kan överleva som frisör om man tar 200 kronor för en klippning, säger hon.

Carina Westin anser även att frisörutbildningarna smiter undan sitt ansvar när det gäller många elevers extraknäck på sin fritid.

– All praktik skall göras i skolorna under överinseende av lärare. Som det är idag tar många frisörelever emot kunder hemma innan det är färdiga. Och det är vi som får rätta till felen när något går snett.

Annons
Annons
Annons