Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen tar sommarlov

Brotten tar inte sommarlov. Men polisen i Ångermanland består av en reducerad skara medarbetare i sommar – något som framförallt får konsekvenser för dem själva.

– De måste jobba både mer och hårdare. Det blir inte mycket måltidsuppehåll till exempel, säger Hans Lundström på polisen.

Annons

Hälften av dem som jobbar på polisen är på semester, enligt Hans Lundström, närpolischef i Kramfors och Sollefteå. Det innebär att färre poliser arbetar med att utreda brott och att det är färre personer i yttre tjänst. Personerna som arbetar får åka längre sträckor och kan få längre tid till utryckning.

Enligt brottsförebyggande rådet, Brå, som för statistik om brott, anmäldes det de tre senaste åren färre brott under årets kallare månader. Och enligt den statistik som Brå har hunnit presentera för i år så har flest brott anmälts just i juni. På sommaren ökar bland annat antalet fall av misshandel och våldtäkter utomhus.

Hans Lundström menar att det är ett pusslande för att få det att fungera, för fungera måste det, som han säger.

– Vi är i det läge vi är och får göra det bästa vi kan. Men det är klart att man blir mer ansatt när det är färre personer som arbetar. Vi hoppas att inga privatpersoner ska drabbas av det här, säger han.

Pusslandet för att få ihop det innebär till exempel att kraftsamla de resurser som finns till helgerna, då det ofta är olika festivaler och arrangemang. Det innebär att polisen har så lite folk som möjligt som arbetar under veckorna.

– Vi måste prioritera, vissa saker läggs åt sidan helt. Det är en ständig prioritering, även under resten av året. Men det rör sig framförallt om saker på utredningssidan, säger Hans Lundström.

Polisen har en miniminivå på antalet patruller som måste vara tillgängliga för utryckning. Bengt Jansson, tf närpolischef i Härnösand, tycker att just utryckningen fungerar bra, men säger att många måste arbeta under slitiga förhållanden och att många tvingas arbeta på kvällar, helger och nätter.

– I Härnösand har det varit hyfsat bra hittills i sommar, men nu blir det tightare med folk på utryckningssidan. I hela länet är det nog det tuffaste året på länge på utryckningssidan, säger han.

Några vikarier tar polisen inte in, annat än en del polisstuderande till receptioner och liknande.

Polisstationen i Junsele är helt stängd under sommaren. Det gör att boende i Junsele får åka till Sollefteå när de vill göra sina serviceärenden hos polisen. På stationerna i Härnösand, Kramfors och Sollefteå har de öppet som vanligt, med undantag för att de har lunchstängt fram till den 20 augusti.

Annika Odelind, tf informationschef för polisen i Västernorrland, säger att de måste stänga stationen i Junsele för att kunna ha öppet på andra platser där det är mer rörelse.

Annons
Annons
Annons