Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pampig invigning på torget

/
  • De fyra ländernas flaggor hissades och Härnösands paradorkester uppträdde under invigningen.
  • Pelle Nilsen från Fredericia i Danmark tycker att det är viktigt att ungdomarna får lära sig om varandras kulturer.
  • Evenemangets huvudarrangör Håkan Salomonsson framför Härnösands paradorkester.
  • Per Kristian Øyen från kristiansund i Norge talade på invigningen.

I går invigdes Nordiska dagarna på torget i Härnösand. Tre paradorkestrar och tal från de fyra olika länderna blev startskottet för arrangemanget som fortsätter hela helgen.

Annons

Trots att molnen hopade sig på himlen samlades härnösandsborna på torget vid lunchtid på fredagen. De Nordiska dagarna invigdes med pompa och ståt när de olika delegationerna tågade in på torget. Först kom de svenska deltagarna med Härnösands paradorkester i spetsen, sedan följde den norska delegationen ledd av sin paradorkester. Den finska delegationen marscherade in med sin paradorkester i täten och sedan följde danskarna, utan orkester, men med flaggorna högt i luften.

Tanken var att delegationerna skulle komma från fyra olika håll, men en liten miss gjorde att det bara blev tre håll. Sammantaget blev det ändå en fartfylld, färgglad och pampig tillställning med mycket musik.

Håkan Salomonsson, som är en av arrangörerna till evenemanget, hälsade alla välkomna och berättade vad som kommer att hända under de kommande dagarna. Kommunfullmäktiges ordförande Göran Norlander berättade lite om samarbetet och introducerade de andra orterna. Karleby i Finland, Kristiansund i Norge och Fredericia i Danmark har varit Härnösands vänorter i 64 år.

En representant från varje land höll ett kort tal och efter varje tal spelades landets nationalsång. Under sången hissades landets flagga

Pelle Nilsen som jobbar på kommunen i danska Fredericia stod i publiken. Han har varit med på Nordiska dagarna i tio år och har bara fått höra positiva saker från de ungdomar som har deltagit.

– Det är ett väldigt bra tillfälle för ungdomarna att lära känna varandra och varandras kulturer. Vi är alla glada att de här dagarna finns. Ungdomarna har roligt och det är det viktigaste, säger Pelle Nilsen.

Annons
Annons
Annons