Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny region hänger på Sundsvall

/
  • Elisabet Lassen (S), kommunalråd i Sollefteå:– Ja! Vi har inte svarat men det var ju mig du frågade. Jag tror kommunen kommer att tycka det här blir positivt. Vi hade gärna sett en större region. Men det är inte möjligt 2015. Det här är det enda möjliga.
  • Fred Nilsson (S), kommunalråd i Härnösand:– Det här är en demokratireform inom det nuvarande länets gränser. Vi är positiva. Jag hoppas på fullständig enighet bland partierna. Jag har inte håvat in nätet men jag tror att alla är positiva.
  • Sten-Ove Danielsson (S), kommunalråd i Ånge:– Jag förutsätter att vi kommer att säga ja. Men det är inte alls lika intressant som att bilda region ihop med Jämtland. Ödesfrågan blir vad Sundsvall säger. De är trots allt 40 procent av länets invånare.
  • Ewa Lindstrand, till höger, (S), kommunalråd i Timrå: – Formellt har inte kommunen tagit ställning. Vi har sagt ja till att fortsätta dialogen. Det här är definitivt inte det optimala. Men jag tror att vi säger ja. I brist på bröd äter man limpa.
  • Magnus Sjödin (M), kommunalråd i Sundsvall:– Vi avvaktar landstingets formella förfrågan. Det finns för- och nackdelar. Lite kritik är att landstinget borde ha gått ut till kommunerna innan man fattar eget beslut. Jag har inget stalltips för Sundsvall.
  • Glenn Nordlund (S), kommunalråd i Örnsköldsvik:– Det får vi se hur det går. Min personliga inställning är att vi ska ställa oss positiva till landstingets ansökan. Jag tror att det finns ett stöd från flera partier i Örnsköldsvik.
  • Micael Melander (S), kommunalråd i Kramfors:– Vi kan nog säga att Kramfors svarar ja. Man vet aldrig hundra procent innan beslut fattas. Men jag har ingen känsla av något annat. Jag tror vi är överens över alla partigränser.

Region Västernorrland lär få majoritet i landstinget liksom i sex av sju kommuner. Nu hänger en ny storregion på Sundsvall. "Vet att det väger tungt".

Annons

Planerna på Stornorrland sprack. Planerna på region ihop med Jämtland sprack också.

Nu handlar det om en bantad region inom Västernorrlands nuvarande gränser där valda politiker tar över makt och pengar från länsstyrelsens tjänstemän.

I landstingsstyrelsen behandlas förslaget i dag att ansöka formellt hos regeringen om att överta ansvaret för den regionala utvecklingen och få status som regionkommun från 1 januari 2015.

Moderaterna i Västernorrland säger nej. Förbundsstyrelsen har beslutat att inte biträda ansökan. Det får konsekvenser för landstingsstyrelsens ordförande Per Wahlberg (M) som tidigare drivit regionfrågan hårt.

– Jag väljer att inte delta i beslutet landstingsstyrelsen. Jag lägger ner min röst. Det är det enda lämpliga alternativet. Ett förbundsstyrelsebeslut får jag respektera, säger han.

Om regionen därmed stoppas är en annan sak. Det stupar knappast på landstinget.

– Sju av åtta partier i fullmäktige säger ju ja. Jag avstår. Men jag vet inte hur övriga moderater röstar, faktiskt, det vet jag inte.

– Hur det kan gå i Sundsvall vill jag inte uttala mig om. Jag avvaktar till vi vet fakta. Men det pågår förhandlingar in i det sista, precis som när vi diskuterade med Jämtland. Det var nära den gången, riktigt nära, säger Per Wahlberg.

Enskilda kommuner har inte veto mot landstingets beslut. Men regionen ska vara förankrad hos en majoritet i området och landstinget går nu ut och frågar varje kommun formellt om man tillstyrker eller avstyrker.

En rundringning till kommunalråden pekar på att sex av sju kommuner av allt att döma kommer att säga ja. Frågetecknet är Sundsvall.

Enligt Christer Nylén, planeringsdirektör på landstinget, är siktet inställt på beslut i landstingsfullmäktige 21 november. Innan dess bör kommunerna ha hunnit svara.

Annons
Annons
Annons