weather_widget
Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies och personuppgifter
Annons

Ny region hänger på Sundsvall

+
Läs senare
/

Region Västernorrland lär få majoritet i landstinget liksom i sex av sju kommuner. Nu hänger en ny storregion på Sundsvall. "Vet att det väger tungt".

Planerna på Stornorrland sprack. Planerna på region ihop med Jämtland sprack också.

Nu handlar det om en bantad region inom Västernorrlands nuvarande gränser där valda politiker tar över makt och pengar från länsstyrelsens tjänstemän.

I landstingsstyrelsen behandlas förslaget i dag att ansöka formellt hos regeringen om att överta ansvaret för den regionala utvecklingen och få status som regionkommun från 1 januari 2015.

Moderaterna i Västernorrland säger nej. Förbundsstyrelsen har beslutat att inte biträda ansökan. Det får konsekvenser för landstingsstyrelsens ordförande Per Wahlberg (M) som tidigare drivit regionfrågan hårt.

– Jag väljer att inte delta i beslutet landstingsstyrelsen. Jag lägger ner min röst. Det är det enda lämpliga alternativet. Ett förbundsstyrelsebeslut får jag respektera, säger han.

Om regionen därmed stoppas är en annan sak. Det stupar knappast på landstinget.

– Sju av åtta partier i fullmäktige säger ju ja. Jag avstår. Men jag vet inte hur övriga moderater röstar, faktiskt, det vet jag inte.

– Hur det kan gå i Sundsvall vill jag inte uttala mig om. Jag avvaktar till vi vet fakta. Men det pågår förhandlingar in i det sista, precis som när vi diskuterade med Jämtland. Det var nära den gången, riktigt nära, säger Per Wahlberg.

Enskilda kommuner har inte veto mot landstingets beslut. Men regionen ska vara förankrad hos en majoritet i området och landstinget går nu ut och frågar varje kommun formellt om man tillstyrker eller avstyrker.

En rundringning till kommunalråden pekar på att sex av sju kommuner av allt att döma kommer att säga ja. Frågetecknet är Sundsvall.

Enligt Christer Nylén, planeringsdirektör på landstinget, är siktet inställt på beslut i landstingsfullmäktige 21 november. Innan dess bör kommunerna ha hunnit svara.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons