Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska Technichus bli ännu bättre

/

Nu ska Technichus i Härnösand bli ännu bättre. Härnösands kommun som numera äger Technichus vill satsa stort.

Annons

– Vi vill ha en anläggning i världsklass, säger Sara Nylund (S), biträdande kommunalråd som ledde veckans kommunstyrelsesammanträde.

För att lyckas med detta drar man nu i gång ett stort projekt för att hitta nya verksamheter i lokalerna. Kommunen går in med närmare en miljon kronor under förutsättning att även länsstyrelsen ställer upp och finansierar detta projekt.

– Vi väntar på att få ett beslut från länsstyrelsen, säger Sara Nylund

I projektet kommer man nu att göra en omvärldsanalys, det vill säga ta reda på hur andra science centers är organiserade och vad de har för verksamhet. Bland annat för att få med sig idéer om hur man ska kunna utveckla verksamheten.

– Vi kommer också att titta på liknande anläggningar i andra länder för att få inspiration, säger Sara Nylund.

Genom projektet hoppas man att kunna se till så att Technichus får en hållbar ekonomi och ett betydligt högre besöksantal än i dag.

– I projektet kommer vi att arbeta tillsammans med Technichus personal för att skapa framtidens Technichus. Technichus med all den verksamhet som bedrivs i form av bland annat Komtek, besöksattraktion och naturvetenskaplig nyfikenhet är viktigt för Härnösand, säger Sara Nylund.

Hon tror också på samarbete.

– Vi kommer att samarbeta med andra turistmål inom Höga Kustensamarbetet och satsar på att få ett attraktivt besöksmål under hela året.

Hon tycker att det är viktigt att Technichus ligger i framkant och noga följer den tekniska utvecklingen så man hamnar rätt. För att göra detta på ett bra sätt vill man vara med och bygga upp ett nätverk tillsammans med andra duktiga science centers i Sverige, Norden och i hela Europa.

I projektet har man som målsättning att Technichus dels ska få en ännu större förankring bland härnösandsborna än i dag. Samtidigt vill man Technichus ska fungera som en drivkraft för besöksnäringen i Härnösand.

Men man vill även i fortsättningen använda Technichus som en resurs för skolan. Projektets effekter ska ge skolan en möjlighet att koppla fortbildningsinsatser efter behov i Technichus regi.

Annons
Annons
Annons