Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Detta är en annons
Annons

Moderater slåss för länsstyrelsen

/

Landshövding och länsstyrelse kvar i Härnösand – eller flytt till Östersund?
Moderaterna i Västernorrland slåss för att behålla Härnösand som residensstad och bas för huvuddelen av myndigheten.

På plats i riksdagshuset i Stockholm uppvaktades regeringens utredare Mats Sjöstrand sent i torsdags med det moderata budskapet.

– Vi framförde våra åsikter och argument. Han lyssnade och tyckte vi hade välgrundade argument, uppger Lena Asplund, riksdagsledamot och ordförande för partiets länsförbund.

– Nu har vi alla fall gjort vad vi kan för att få ha kvar huvuddelen av länsstyrelsen om det blir en hopslagning av Y och Z, och det blir det förmodligen.

Tre tunga skäl för Härnösand som residensstad lyfts fram i första hand.

– Vi är dubbelt så många invånare som i Jämtlands län. Huvuddelen av befolkningen bor vid kusten, tyvärr säger jag som inlandsbo, men så är det.

– Dessutom är det en mycket större länsstyrelse i Härnösand i dag med fler arbetsuppgifter än i Östersund, säger Lena Asplund.

Andra som deltog i uppvaktningen var landstingsstyrelsens ordförande Per Wahlberg och Härnösands oppositionsråd Anders Gäfvert.

Sundsvalls kommunalråd Magnus Sjödin hade förhinder i form av en företagsgala på hemmaplan men han även backar upp Härnösandslinjen till fullo enligt Lena Asplund.

Mats Sjöstrands uppdrag är att effektivisera den statliga förvaltningen, bland annat genom att "förtäta" och minska antalet länsstyrelser. Ett förväntat förslag i norr är att Norrbotten och Västerbotten samordnas för sig och Västernorrland och Jämtland för sig.

Det är ingen hemlighet att alla från alla håll lobbar hårt för sitt just nu. Östersund argumenterar med inlandsläge och unika kunskaper bland annat i fjäll- och turismfrågor.

Mats Sjöstrands förslag läggs senare i höst. Lena Asplund vill inte sia om utgången.

– Han ska effektivisera myndigheter. Effektivisera är att spara skattepengar. Det tycker vi om.

– Och Härnösand är vad jag önskar. Men man ska inte spekulera. Jag tror ingenting i media.

Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons