Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miun ska spara 33 miljoner

/

Det minskade anslaget för grundutbildning slår hårt mot Mittuniversitetet. Nu står det klart att 33 miljoner måste sparas.

Annons

– Vi har ett mycket högt söktryck. Ändå finns det inget som talar för att vi också får ökade anslag, säger Anders Söderholm, rektor vid Mittuniversitetet.

Till att börja med kommer man att göra sig av med tjänster vid naturvetenskap och teknik, främst i Sundsvall. Men något senare ska man titta även på andra delar av undervisningen.

– Vi ska först minska på antalet visstidsanställda, utbildningskonsulter och folk som avgår frivilligt. Men våra stora kostnader är lokaler och personal och vi kan undvika uppsägningar såvida vi inte får mer pengar i höstbudgeten. Men i dagsläget tycks inget tala för detta, säger Anders Söderholm.

Mittuniversitetets styrelse fastställde på månaden de framtida ekonomiska förutsättningarna för universitetet. Detta med anledning av minskande anslag för grundutbildning. Två nya utredningsuppdrag om universitetets lokaler och framtida organisationsstruktur har också lagts fram.

De tillgängliga resurserna för Mittuniversitetet minskar med totalt 50 miljoner fram till 2015, till stor del som en direkt följd av minskade anslag för grundutbildning. De två utbildningsfakulteterna genomför besparingar på totalt 33 miljoner fram till 2015 och förvaltning, bibliotek samt lokaler svarar för besparingar på 16 miljoner.

Annons
Annons
Annons