Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Midlanda blir kommunal

/

Nu blir Härnösands Sundsvalls flygplats kommunal.

De tre kommunerna Härnösand, Timrå och Sundsvall tar över Midlanda flygplats.

Men Härnösand är kritisk till att den inte längre är statlig.

Annons

– Jag menar fortfarande att det är beklämmande att regeringen i sitt beslut 2009 inte lät Midlanda ingå bland de tio nationellt prioriterade flygplatserna, säger kommunalrådet Fred Nilsson (S) kommunstyrelsens ordförande, Härnösand kommun.

Även oppositionsrådet Ander Gäfvert (M) är mycket kritisk.

– Det är tråkigt att en sådan betydelsefull flygplats inte kan vara kvar i statlig ägo. Det här är ju skogssveriges hjärta. Det är viktigt att man har en flygplats. Vi värnar naturligtvis om närningslivet men det finns angelägnare att lägga pengar på. Det är fel att Härnösands kommun måste satsa pengar när inte Umeå och Luleå och Östersund behöver, säger han.

Exakt vad övertagandet kommer att kosta kommunen är ännu inte klart.

– Vi har tagit höjd för cirka en miljon i budgeten men vad det blir för kostnader beror dels på hur professionellt flygplatsen sköts och dels på konjunkturen, säger Fred Nilsson.

Fram tills nu har flygplatsen ägts av Statliga Swedavia men genom ett riksdagsbeslut kommer Midlanda inte ingår i beslutade basutbudet av statligt ägda flygplatser i Sverige. Sedan riksdagsbeslutet som fattades för några år sedan har det pågått förhandlingar om att de tre kommunerna ska ta över flygplatsen.

Förhandlingarna har tagit lång tid. För de övriga flygplatser som ingick i samma grupp som Midlanda finns det sedan länge överenskommelser mellan kommuner och regionalt näringsliv om ett övertagande.

Men nu har även Härnösands kommun tillsammans med de två övriga inblandade kommunerna Sundsvall och Timrå gjort en l överenskommelse med Swedavias förhandlingsdelegation vilken innebär att kommunerna gemensamt övertar ägandet och den långsiktiga utvecklingen av flygplatsen från och med den 1 april 2013.

– Midlanda har under överskådlig tid en nyckelroll för länets och kommunernas utveckling. Tar vi nu över ansvaret ska vi göra det på ett professionellt och hållbart sätt, säger Fred Nilsson,

Nu föreslår förhandlingsdelegationerna att kommunerna övertar flygplatsen från och med den 1 april 2013.

– Vi är övertygade om att regionen tillsammans har goda förutsättningar att vidareutveckla såväl flygplats som tillgänglighet till och från regionen. Samtidigt är vi glada att våra medarbetare nu får besked om när förändringen av ägandet sker, säger Torborg Chetkovich, koncernchef Swedavia, i en presskommentar.

Under hösten kommer Härnösands kommunfullmäktige att fatta beslut i frågan . Det behövs också ett beslut av Swedavias styrelse.

Annons
Annons
Annons