Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Manifestation mot vindkraftutbyggnad

/
  • Länsstyrelsens chefsjurist Lars Nyberg pressas av vindkraftmotståndarna Mats Persson (i mitten) och Anders Töpfner.

Med parollerna "Inga jättesnurror nära människor" och "Vindkraft är subventionerad miljöförstöring" genomfördes på torsdagen en landsomfattande manifestation mot vindkraftsutbyggnaden.

– Det är en tokig energipolitik att bygga vindkraft i Norrland. Det är dessutom ett ekonomiskt vansinne, sa Anders Töpfner när han demonstrerade utanför länsstyrelsen.

Annons

På plats fanns även Lennart Gustafsson, Dan Dackman samt Mats Persson, alla från Sundsvall och medlemmar i Föreningen Svenskt Landskapsskydd. Det är ett nätverk med 40 000 personer som vill stoppa den stora utbyggnaden av vindkraft. Hittills har det byggts cirka 2000 vindsnurror som till år 2020 ska bli 6000, enligt regeringen.

Men det finns många frågetecken, enligt aktivisterna som framförde sina argument till länsstyrelsens chefsjurist Lars Nyberg. Det är länsstyrelsen i Västernorrland som beviljar tillstånd, även för Jämtland. Hittills har man fått ett 80-tal ansökningar och inte ett enda har fått avslag, men några har fått ändra på sina planer när det gäller placering.

– Vi försöker följa en praxis där miljöfrågorna självklart ingår. Men riksdagen har bestämt att vi ska en klimatneutral energiproduktion, det måste vi ta hänsyn till i våra bedömningar, säger Lars Nyberg.

Aktivisterna anser att den lilla människan hamnat i kläm och de anser att yttrandefriheten är klart begränsad i denna fråga.

– Det ska byggas en jättelik kraftledning från norra Sverige och söderut som är en förutsättning för att vindkraften ska komma ner till städerna i södra Sverige. När den blir klar är risken stor att dagens vindkraftverk redan är skrotfärdiga och behöver bytas ut, säger Anders Töpfner.

Vindkraften ställer också till med problem för jägarna.

– För vem vill vistas i naturen med en jättesnurra på jaktmarken, säger Dan Backman

Samtidigt som protesterna skedde utanför länsstyrelsens lokaler utreddes det för fullt där inne. Länstyrelsen har nämligen fått in en ansökan från ett Umeåföretag som vill bygga högst 180 kraftverk i Fängsjön och Storsjöhöjden i Sollefteå och Örnsköldsviks kommun, vilket allehanda.se berättat om tidigare.

Annons
Annons
Annons