Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Man måste lära sig demokrati"

/
  • Sverige tystar det fria ordet genom att jaga Julian Assange, upplyser vitryska Planeta. Det är en av souvenirerna som Jasenko Omanovic har med från valobservationen i Vitryssland.

– Det kan inte vara ett fair play-val när man har uteslutit en del från att ställa upp.
Jasenko Omanovic, socialdemokratisk riksdagsledamot från Härnösand, har hård kritik med hem i bagaget efter uppdraget som valobservatör i Vitryssland.

Annons

Allt går inte att berätta. Vissa uppgifter är för känsliga och skulle röja källor som kan råka illa ut och bestraffas om det kommer fram.

Men det övergripande omdömet är ingen hemlighet. OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, som Jasenko Omanovic jobbar för, dömer ut det vitryska valet som orättvist och odemokratiskt.

– Oppositionspartierna fick fem minuter var i tv. Det är ju ingenting, säger han.

– Man har fängslat journalister som har skrivit kritiskt och man har fängslat politiker för politisk aktivitet. Även om de sedan släpps fria så kan de inte kandidera för att de har en kriminell bakgrund.

– Det är inte så svårt att få allting rätt när man har rensat bort oppositionen i förväg. Jag är själv uppvuxen i ett kommunistland. Men Jugoslavien på 1980-talet och 1990-talet var väldigt fritt i förhållande till det här.

Jasenko Omanovic var en av ungefär 80 parlamentariker från 56 länder på plats för OSSE:s räkning för att bevaka parlamentsvalet i söndags.

Ihop med en norsk stortingskollega, Erling Sande i Senterpartiet, besökte han tio vallokaler på två orter, Grodno och huvudstaden Minsk. De började sju på morgonen och höll på till två på natten, "nästan ända in i arkivet".

En iakttagelse var en grupp förstagångsväljare, alla kvinnor, som fyllde år just den här dagen och som hade bjudits in av valmyndigheten och fick presenter i var sin påse.

– De uppmanades att rösta som majoriteten gör för att få möjlighet att påverka. Helt bisarrt att valmyndigheten säger något sådant. Man uppmanade ungdomarna helt enkelt att rösta på Lukasjenko.

Och vad fanns i påsarna?

– Vi trängde oss inte på så nära. Troligen var det produkter från lokala fabriker.

Valorganisationen lämnar också vissa frågetecken. Det är lärare, mestadels kvinnor, som är funktionärer i vallokalerna. Lärarna är statsanställda på kontrakt mellan ett och fyra år och säkerligen måna om att få fortsätta jobba.

– Om du vill rigga ett val så är det enkelt, menar Jasenko Omanovic och lämnar resten åt fantasin.

I december förra året deltog han som observatör i Moskva i det ryska parlamentsvalet. Om tre veckor är det dags igen, då i valet i Montenegro.

Engagemanget i OSSE har sin förklaring i Jasenko Omanovics bakgrund från Bosnien.

– Jag är uppvuxen i ett land där man inte hade möjlighet att välja, ungefär som i Vitryssland. Det enda rätta är att vi har demokrati i hela världen. Så kan vi förebygga krig och konflikter.

– Men demokrati är ingenting givet. Det är ett vardagsjobb för oss alla. Man måste lära sig demokrati. Det kan ta en generation eller ibland kanske två generationer.

Fotnot: 109 av 110 platser i parlamentet valdes med tillräckligt stort valdeltagande, minst 50 procent. Alla gick till kandidater som stöder presidenten Aleksandr Lukasjenko. Fem oppositionspartier underkänner valet i ett uttalande.

Annons
Annons
Annons