Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget väntar med besparingar

/

Vårdcentralerna i Västernorrland får vänta på sin krislösning. Beslutet hur man ska spara skjuts upp i hopp om bättre tider.

Annons

I mötet med landstingets folkhälso-, primärvårds- och tandvårdsnämnd i går presenterades gamla kända siffror att primärvården går mot ett underskott vid årets slut på 25 miljoner kronor.

– Ett allvarligt läge, men jag ser fram emot delårsrapport 2. Då har vi alla korten på bordet, säger Ingeborg Viksten, ordförande i nämnden.

Delårsrapport 2 som blir klar senare i september bygger på ekonomin under årets första åtta månader.

I praktiken betyder det här att landstingsdirektör Anders L Johansson som senast i augusti skulle redovisa åtgärder för en ekonomi i balans får ytterligare en månad på sig.

Ingeborg Viksten vill inte säga att han har misslyckats.

– När förutsättningarna förändras är det viktigt att vi är med på den vagnen. Annars blir det fel, kommenterar hon.

– Jag var kanske naiv. Jag trodde vi skulle kunna justera planen i augusti och räknade inte med den ändrade ersättningen till vårdcentralerna. Vi kommer att titta mer på socioekonomi och diagnos.

– Och det är viktigt att vi har rätt underlag – om man ska ta obekväma beslut.

Om facit ändå riskerar bli stängda vårdcentraler, minskade öppettider och fler uppsägningar kan inte Ingeborg Viksten säga.

Oppositionen i nämnden protesterar i en protokollsanteckning mot att underlaget till beslut inte läggs fram i tid.

– Allt kommer i sista sekunden. Man har skäl att vara kritisk, säger Lena Näslund (S), gruppledare för s-ledamöterna.

– Nu börjar man tydligen se en gynnsammare ekonomisk situation. Det ser ju roligare ut. Men jag tror fortfarande det blir ganska tufft för vårdcentralerna.

Noterbart är att den ytterst ansvarige tjänstemannen, primärvårdsdirektören Bo-Göran Danielsson, inte deltog i nämndens möte. Beskedet var att det inte ansågs nödvändigt.

De flesta av landstingets 21 vårdcentraler eller hälsocentraler går i dag med underskott. Nära 6 000 listade patienter har under det senaste året bytt till privat vårdcentral i stället.

Annons
Annons
Annons