Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget slår ut privat företagshälsa

/
  • Daniel Söderström, vd för Niphälsan och Anders Strinnholm, vd för Ådalshälsan, ifrågasätter varför landstinget konkurrerar på samma marknad för företagshälsovård.

Niphälsan tappar företagshälsovården för kommunanställda i Sollefteå till Länshälsan som drivs av landstinget. Ådalshälsan befarar samma utveckling i Kramfors.

– Är det verkligen rätt att landstinget slår undan benen på företag? säger vd Anders Strinnholm.

Annons

– Jag är upprörd å Niphälsans vägnar. Landstingets uppdrag är väl inte att konkurrera ut privata företag.

– Konkurrensen är osund. Jag undrar om landstinget tycker principen är okej, särskilt nu när det är ett alliansstyrt landsting, fortsätter Ådalshälsans vd.

Daniel Söderström, vd i Niphälsan, som förlorar uppdraget i Sollefteå vid årsskiftet, instämmer i kollegans kritik. Landstinget har ekonomiska muskler och ytterst skattemedel i ryggen.

– Det är inte samma förutsättningar för oss privata. Det känns inte helt bekvämt, säger han.

– Och man tar alltså två läkare från landstinget till Länshälsan. Är det rätt, med tanke på hur svårt de har att klara den vanliga sjukvården? Nej, det är inte samma villkor.

Niphälsan har överklagat kommunens upphandling till förvaltningsrätten. Dom väntas inom en månad. I väntan på det får inte Sollefteå skriva under något avtal.

Striden i förvaltningsrätten gäller utvärderingen av kompetens, inte själva principen om landstinget får konkurrera eller inte.

Niphälsan har sex anställda och köper in tjänster från läkare och andra professioner. Om avtalet med Länshälsan fullföljs tappar Niphälsan mer än 30 procent av omsättningen.

– Det kommer såklart att kännas av. Vi tittar just nu på andra områden, att bli rörligare exempelvis i Västra och erbjuda andra tjänster, säger Daniel Söderström.

Anders Strinnholm är rädd att Ådalshälsan kan hamna i samma sits när Kramfors kommun upphandlar företagshälsa i höst.

– Länshälsan använder sig av landstingets kreditvärdighet och kvalitetssystem för att kvalificera sig i anbudet. Det är helt åt fanders att ett lokalt företag ska vara utsatt för konkurrens som finansieras av våra skattepengar. Inte kul att finansiera en verksamhet som samtidigt är en konkurrent, säger han.

Härnösands kommun köper sin företagshälsovård från Previa och har tidigare haft Länshälsan.

I Örnsköldsviks kommun anlitas Personalpartner som fick uppdraget förra året i konkurrens med Previa, Feelgood och Human Resurs.

Läs också: "Vi kommer att se över regelverket"

Annons
Annons
Annons