Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läge fynda drömstället: "Det är köparnas marknad"

/
  • Havsnära boende i Fällöviken. För 950 000 kronor erbjuds ett rymligt fritidshus och kvällsol.
  • Stuga vid Långsjön byggd på 50-talet där utgångspriset är satt till 350 000 kronor.
  • För 1 050 000 kronor är denna sommaridyll i Ulvviksstrand utanför Härnösand din.
  • Stuga i Vikeroten med gjutjärnskamin och sovloft. Till salu för 375 000 kronor.

Priserna sjunker och objekten är fler.

Funderat på att bli sommarstugeägare? Kanske dags att slå till nu.

Möjligheten att fynda drömstället i skärgården har aldrig varit bättre.

– Det finns ovanligt många objekt ute till salu för att vara den här tiden på året, säger Therese Backman, mäklare på Mäklarhuset i Härnösand.

Annons

Marknaden för just fritidshus brukar vara het på sommaren. Men i år tycks det ha hänt något. Intresset bland köparna har svalnat väsentligt den senaste månaden. I Västernorrlands län har utbudet på fritidshus som är till salu ökat istället för att minska. Och det går inte enbart att skylla på den kalla och regniga inledningen på sommaren.

– Folk håller lite hårdare i sina plånböcker nu när det är oroligt på finansmarknaden, säger Ulf Magnusson, VD för Bovision, oberoende marknadsplats för bostäder.

Therese Backman på Mäklarhuset i Härnösand tror också att allt hårdare lånevillkor kan spela in.

– När bankerna skärpte kraven för att låna pengar märktes det direkt, köparna blev färre och vill ha längre betänketider, säger hon.

Annonserna ligger ute nästan 70 procent längre tid nu jämfört med för ett år sedan, enligt färsk statistik från Bovision.

I hela Västernorrland var det 198 fritidsbostäder till salu i början av juli, en ökning med 29 objekt sedan i slutet av maj. Trenden är likadan över stora delar av landet. Störst är ökningen i Sveriges norra delar, och i exempelvis Norrbottens län är det nästan 37 procent fler fritidshus till salu än föregående månad. Andra delar av landet som avviker från rikssnittet är bland annat Västmanland, Stockholm, Jönköping och Gotland, där man kan se en minskning av antal fritidshus till salu i jämförelse med förra månaden.

Ulf Magnusson ser det som guldläge för köparna just nu.

– Ett stort utbud och att många fritidshus legat ute under en lång tid gör att det just nu är kanonläge för den som letar hus och ser sig omkring.

Han ser flera anledningar till att det blivit svårare att bli av med sitt sommarställe idag. Och det handlar inte bara om dåligt väder och hårdare lånevillkor.

– Pensionärerna blir piggare och äldre. Det har blivit allt vanligare att man väljer ett utlandsboende efter pensionen istället för att köpa sommarstuga.

Just nu ligger 13 fritidshus ute till försäljning hos Mäklarhuset i Härnösand. Havsnära lägen är enklast att sälja.

– Närheten till vatten står oftast högst på fritidshusspekulanternas önskelista, konstaterar Therese Backman.

Den genomsnittliga försäljningstiden för fritidshus i Västernorrland är 148 dagar jämfört med bara 82 dagar för ett år sedan. Motsvarande siffror för Sverige i stort är 126 dagars annonseringstid i år och 75 dagar förra året.

Även när det gäller bostadsrätter har det varit trögt, framhåller Therese Backman. Men allt är inte elände.

– Intresset för hus har ökat de senaste månaderna. Det är fler visningar och vi märker ett stadigt ökande intresse för objekt i stan.

Kvadratmeterpriset skiljer sig åt över landet. Störst yta får man för pengarna i Örebro- och Kronobergs län, och utgångspriserna ligger där på 10 303 respektive 11 172 kr/kvm. Högst kvadratmeterpris får man betala i Stockholm, där man begär 39 398 kr/kvm.

Annons
Annons
Annons