Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkopolitiker överkörda om Vårsta

/

Nu protesterar Christina Meltin Westerlund mot nedläggningen av Vårsta. Hon vill att Kyrkomötet ska få fatta beslut, inte bara en kommitté

Annons

"Vi ifrågasätter att kyrkomötet inte skulle ha möjlighet att påverka en så viktig fråga som kyrkans utbildningar och organisation. Även om så skulle vara fallet har Nämnden för utbildning, forskning och kultur i vart fall ej något uppdrag att arbeta med fortbildningsfrågor och deras organisation", skriver Christina Meltin Westerlund (S), ledamot i Kyrkomötet tillsammans med några andra ledamöter i en reservation.

Christina Meltin Westerlund anser precis som deltagarna i De ungas kyrkomöte har framhållit att det är en fördel med flera utbildningsplatser att det kan avgöra om man väljer att gå en kyrklig utbildning eller.

"En annan fördel anser de unga vara att det skulle gynna barnfamiljer och ge en mångfald som i de flesta fall kan vara utvecklande och berikande. Två eller flera utbildningsorter i vårt avlånga land skapar större närhet till hemorten och kan påverka rekryteringen också till församlingar och pastorat i glesbygd. Det skulle också innebära möjlighet till utveckling av olika spetskompetenser som skulle kunna befrukta varandra. Samverkan mellan flera aktörer är stimulerande för utbildningens bredd och skapar en dynamik som gagnar utbildningens kvalitetsutveckling", skriver kyrkopolitikerna i sin reservation.

Det är också oklart vad som händer med kyrkomusikerutbildningarna.

"Vi vill också peka på att det inte är avsett att lokaliseringen på en ort också ska omfatta kantorerna utan de ska fortfarande ha sin pastoralteologiska utbildning på flera olika folkhögskolor och kommer därför inte få del av de möten med andra kyrkoarbetare och den högre utbildningskvalitet som ansetts vara fördelen med att samla all utbildning till en plats."

Annons
Annons
Annons