Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konkurserna ökar i Härnösand

Antalet konkurser i Västernorrland ligger kvar på en jämn nivå. I Härnösand däremot ökade företagskonkurserna med 100 procent under det första halvåret.

Det visar siffror som kreditupplysningsföretaget UC tagit fram.

Annons

I hela landet ökade konkurserna med 8 procent under första halvåret 2012. Framför allt ökar konkurserna inom transportindustrin och partihandeln, men även byggindustrin och detaljhandeln har det tufft. Majoriteten av Sveriges län har nu fler konkurser än under motsvarande period förra året. Uppsala län upplever en kraftig ökning, och i Stockholm drar byggkonkurserna iväg. I Skåne däremot har konkurserna minskat något.

I Västernorrland ligger däremot konkurserna kvar på samma nivå som ifjol. Under det första halvåret har 51 företag i länet gått i konkurs, exakt samma antal som vid samma tid 2011. Sett över hela riket har det skett en ökning med 8 procent jämfört med samma period förra året.

De allra flesta branscher drabbas av fler konkurser än tidigare, liksom huvudparten av Sveriges län. Bara i juni månad gick 598 företag i konkurs. Det motsvarade en ökning med 17 procent jämfört med samma månad föregående år.

– Utvecklingen är oroande, och den förbättring som till synes var på gång inom svensk ekonomi under inledningen av året verkar låta vänta på sig. I stället ser vi hur den för svenskt vidkommande så viktiga exportmarknaden viker ned, samtidigt som industrin upplever en minskad orderingång och hushållen fortsätter att hålla hårt i plånboken. Det skapar en tuff situation för många företag, i synnerhet för nystartade och de som redan har levt på marginalen under en längre tid, säger UC:s marknadschef Roland Sigbladh.

Annons
Annons
Annons