Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Irritation efter inställda tåg

/
  • Julia Back och Kerstin Demuth från Inglostadt i Tyskland såg skydd från regnet, men den tillfälliga värmestugan i form av Frasses har inte öppnat.
  • SJ:s biljettmaskin där man också kan hämta Norrtågs biljetter finns långt in i ett hörn i Frasses hamburgeri.
  • Norrtågs turlista sitter fasttejpad på en byggbarack, det är den enda trafikinformation som finns på järnvägsstationen i Härnösand.

Inställda tåg, tågförseningar och köer på den nya järnvägen.

Bristande information och rörigt på Härnösands järnvägsstation på grund av ombyggnationer.

Starten på Ådalsbanan blev rena mardrömmen för Trafikverket och Norrtåg.

Annons

– Ge oss lite mer tid, vädjar Lena G Olsson, marknadschef på Botniatåg AB.

Under måndagen inställdes tåget från Umeå med ankomst till Härnösand klockan 13.03. Orsaken var ett tekniskt fel på tåget som blev stående i Umeå och behövde repareras.

Sedan starten i förra veckan har Botniatåg råkat ut för ett flertal förseningar, alltifrån några minuter till en timme. Orsakerna har enligt Trafikverket handlat om signalfel, utebliven strömförsörjning och köer på Botniabanan och Ådalsbanan.

– Det är flera operatörer som kör på järnvägen. Godstrafiken behöver också komma fram och så här i början handlar det om att Trafikverket ska lära sig förstå våra behov. Kalla det en slags inkörningsperiod som vi hoppas att resenärerna har förståelse för, säger Lena G Olsson.

Julia Back och Kerstin Demuth från Inglostadt i Tyskland irrar omkring i regnet på järnvägsstationen i Härnösand och undrar om det går några tåg.

– Vi är på väg till Sollefteå och vet inte hur vi ska ta oss dit, kan vi ta oss dit med tåg, frågar de Tidningen Ångermanland.

Under ombyggnationen är väntsalen stängd och resenärerna kan gå in till Frasses som har öppet från klockan tio till tio på kvällen. I lokalen finns också en biljettmaskin som SJ har satt upp.

– Vi får många frågor från resenärer, man kan tyvärr inte ge någon riktigt bra information mer än att hänvisa till den tillfälligt uppsatta tidtabellen som sitter fasttjepad på en byggbarack här utanför, säger Per Birgersson, som äger hamburgerrestaurangen tillsammans med sin hustru Ingrid,

Ulf Andersson, chef på kommunens trafikenhet, var själv på studiebesök under måndagen och blev vittne till att resenärerna fick ta buss från Härnösand istället för tåget.

– Tåget norrut var dessutom försenat med tio minuter. Resenärerna fick information via högtalare.

– Visst finns det brister i tydlighet när det gäller tidtabellen och när det gäller ombyggnationen så hoppas jag att resenärerna har förståelse för den. När Norrtåg och Trafikverket blir varma i kläderna kommer att det flyta på bra, det är för tidigt att vara kritisk, säger Ulf Andersson.

Har du åkt med de nya tågen? Hur tycker du att det fungerar? Skriv en kommentar!

Annons
Annons
Annons