Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Invasion av övergivna katter

/
  • Fullt upp för Öbacka Djurhem. Elisabet Wiborgh har aldrig tidigare tagit emot så många övergivna katter så här tidigt på året.

– Vi har aldrig tidigare tagit emot så många övergivna katter så här tidigt på året, säger Elisabet Wiborgh på Öbacka Djurhem i Utansjö.

Annons

Ideella föreningen Öbacka Djurhem har jourtid varje dag, året runt. Den här tiden på året brukar det normalt vara stiltje. Det är på höstarna när familjerna som fått nog av sin sommarkatt och lämnar den vind för våg djurvännerna har som mest att göra. Så har det sett ut - fram till i år. Aldrig tidigare har föreningen haft så mycket att göra i början av en sommar. De senaste veckorna har telefonen gått varm.

– Vi har nog haft tio samtal bara från Härnösand om övergivna och ynkliga katter som behöver tas om hand, säger Elisbet Wiborgh.

I huvudsak rör det sig om dräktiga honor och kattungar som inte klarar sig på egen hand. Men Öbacka Djurhem har inte möjlighet att ta emot fler. Just nu är det fullt i vartenda skrå och utrymme av övergivna djur, mest katter.

– Jag förstår inte hur folk tänker. Katter är också levande varelser och behöver omvårdnad. Det är nonchalant att först ta hand om en katt och sedan bara dumpa den när det inte passar längre. Jag blir så arg, säger Elisabet Wiborgh.

Uppskattningsvis springer det cirka 100 000 förvildade katter i Sverige. Många av dem som tas om hand av Öbacka Djurhem är i mycket dåligt skick.

– En del är skadade, några är undernärda. Men efter en tid hos oss brukar de hämta sig rätt bra. Tyvärr är det inte helt enkelt att hitta ett hem till alla, säger Elisabet Wiborgh.

Nu uppmanar Elisabet alla att ta sitt ansvar och tänka till både en och två gånger innan de bestämmer sig för att ta hand om en katt i sommar.

– Är man inte beredd att behålla den efter semestrarna ska man inte skaffa katt.

I många fall kan det vara humanare att avliva en katt än att lämna den vind för våg, anser Elisabet Wiborgh.

– Men det är förstås något man bara får till i som absolut sista alternativ.

Annons
Annons
Annons