Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Inför rökförbud i Härnösand"

/
  • Micael Fichtel, läkare verksam i Härnösand, vill nu att Härnösand ska bli landets första tobaksfria kommun.

Härnösand borde bli landets första rökfria kommun. Det anser läkaren Micael Fichtel.

Annons

Micael Fichtel är läkare och specialist inom internmedicin och har sett rökningens avigsidor. Nu har han lämnat ett medborgarförslag om att Härnösand borde bli Sveriges första rökfria kommun.

– Vissa sjukdomar får man av bakterier. Då eliminerar man bakterierna med penicillin. Samhället borde resonera på samma sätt när det gäller tobak. Det finns ingen längre som tvivlar på tobakens skadeverkningar.

I sitt medborgarförslag påpekar han att trenden går mot ett totalförbud av tobak om man tittar globalt. Nya Zeeland planerar införa detta 2025 och Finland 2040. Och i helgen var frågan uppe för en folkomröstning i Schweiz.

– Bhutan är det land som redan infört förbud mot tobaksförsäljning och ett tobaksförbud förutom i hemmen, dock bara för de egna medborgarna och inte för västerlänningar, säger Micael Fichtel.

Även världshälsoorganisationen WHO vill motverka rökning och har fattat beslut att antalet dödsfall ska minskas med 25 procent.

– En väg att gå är då att minska rökningen i Sverige som idag tar 6000 liv varje år, mångdubbelt mer än de som dör i trafikolyckor.

Micael Fichtel vill att Härnösand borde finnas med som en framtidskommun och hänvisar till de traditioner som finns i Härnösand och Västernorrland när det gäller att motarbeta tobaksbruk.

– Landstinget Västernorrland var först med att förbjuda rökning i de egna lokalerna. Detta skedde redan i slutet av åttiotalet.

Han hänvisar till kommunens gamla devis om att Härnösand vill vara först in i framtiden.

– Här har Härnösand en möjlighet att verkligen bli först i landet. Jag är övertygad att om kommunen inför ett beslut om tobaksfri kommun kommer Härnösand få positiv uppmärksamhet både i Sverige och utomlands. Kommunen skulle onekligen hamn på kartan om man väljer att gå i bräschen för en nollvision när det gäller tobak, säger han.

Men han vill inte ha ett snabbt beslut.

– Jag vill att man startar en process och börjar med en utredning. Här bör ju kommunen kunna samarbeta med landstinget. Jag vill att ett beslut ska ha ett bra underlag och att det sedan förankras bland invånarna.

Exakt hur ett kommande beslut ska se ut finns inga förslag om. Det är oklart om det blir tillåtet att röka i den egna lägenheten eller på egen tomt eller att man måste åka till grannkommunerna. Eventuella sanktioner för den som bryter mot ett förbud har heller inte diskuterats. Allt detta får den utredning, som Micael Fichtel hoppas på, visa

Micael Fichtel ser också en rad andra samarbetspartners inom politik, juridik och medicin.

Han är också övertygad om att han har handlarna med sig.

– Det finns undersökningar som visar att handlare gärna slutar att sälja tobak under förutsättning att alla slutar samtidigt, säger han.

Målsättningen är att kommunen ska vara med och förhindra nyrekrytering av rökare och att erbjuda rökavvänjning för de som redan röker vilket man redan gör till den egna personalen.

Samhällsekonomiskt är detta både rimligt och möjligt.

– Härnösandsborna slipper lida av alla de fasor som rökningen innebär. Och ekonomiskt kommer detta vara lönsamt inte minst för sjukvården som kan göra enorma besparingar samtidigt som människornas lidande minskar.

Förslaget kommer nu att först behandlas av Härnösands kommunstyrelse och senare av kommunfullmäktige.

Annons
Annons
Annons