Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemsjukvården blir kommunal

/

Landstingsanställda byter arbetsgivare när ansvaret hemsjukvården flyttas till kommunerna.

Annons

Nu är utredningen färdig om hur kommunerna ska kunna ta över hemsjukvården i Västernorrland.

Utgångspunkten är att patienter även i fortsättningen ska söka sin vårdcentral när man behöver sjukvårds. De patienter som klarar detta tar även i fortsättningen landstinget ansvaret för.

Om sjukvården däremot ska ske i hemmet är det kommunen som får ansvaret. Och då handlar det inte bara om äldre utan om i princip alla som behöver hemsjukvård. Förslaget innebär att kommunen har ansvaret för alla åldrar, diagnoser och tider dygnet runt.

Reformen innebär att 126,6 tjänster byter arbetsgivare, de allra flesta jobbar som distriktssköterskor. Samtidigt sänks landstingsskatten med 30 öre, medan kommunalskatten höjs med lika mycket.

När det handlar om särskilt krävande vårdinsatser, kommer dock landstinget aven i fortsättningen att ha ansvaret. Det handlar bland annat om avancerad sjukvård i hemmet för svårt sjuka barn och avancerad sjukvård i hemmet för svårt sjuka vuxna som behöver specialiserad somatisk vård som avancerade cancerbehandlingar och specialiserad vård i livets slutskede.

Beslut om man genomför förslaget ska enligt planerarna fattas under senhösten i år. Skatteväxlingen ska träda ikraft kring årsskiftet 2013/2014.

Annons
Annons
Annons