Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härnösand får inte se HMS Härnösand

/
  • HMS Härnösand har beteckningen K33. Under tisdagsmorgonen lade hon till på utsprångskajen längs Skeppsbron. Men något officiellt besök är det inte frågan om.

Korvetten HMS Härnösand är på besök i Härnösand för första gången.
Men det handlar inte om något officiellt besök och därför är det knappast troligt att Härnösandsborna ska få möjlighet att gå ombord.
– Vi bedriver övningsverksamhet och tidsplanen är knapp för att hinna med ett hemmabesök, säger Magnus Jönsson, flottiljchef i svenska flottan.

Annons

Härnösands kommun har skrivit till försvarsmakten vid några tillfällen med en önskan om att fartyget ska avlägga ett officiellt besök i hemmahamnen, nu senast i somras.

Försvaret svarade att det kunde finnas en öppning under höstens stora marinövning i Bottenhavet.

– Vi har ett pressat program när vi övar, men om det finns en liten lucka så kan det bli aktuellt med någon form av mottagning. Men jag kan inget lovat i nuläget, säger Magnus Jönsson.

HMS Härnösand ingår i en flottstyrka som består av fem fartyg. Här finns också systerfartygen HMS Visby och HMS Sundsvall. Vilken typ av övning som genomförs vill inte Magnus Jönsson gå in på, det är hemligt. Men han berättar att cirka 100 personer deltar

Magnus Jönsson har tidigare jagat somaliska pirater när han var förbandschef vid den första EU-styrda insatsen Operation Atalanta, 2009, utanför Adenviken. En betydligt lugnare miljö här uppe i Norrland, kan man tycka.

– Det var länge sedan vi var här uppe. Övningsbetingelserna är väldigt goda. Vi övar i en dryg vecka, säger han.

HMS Härnösand är den tredje av fem korvetter av Visbyklassen, sjösattes den 16 december 2004 av kronprinsessan Victoria med närvaro av dåvarande kommunalrådet i Härnösand, Sig-Britt Ahl, som uttryckt att hon gärna vill att fartyget besöker hemmahamnen.

Fem år försenat överlämnades fartyget till försvarsmakten. Det är utformat i smygmateriel bestående av komposit med kolfiber för att undgå radarupptakt och kan nå 40 knop som mest.

Annons
Annons
Annons