Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härnöbjörnen är troligen ungbjörn

– Det finns ingen anledning att känna någon oro när man visats i naturen på Härnön.

Annons

Det säger Lars Wiklund, viltförvaltare på Länsstyrelsen, efter de senaste rapporterna om att Härnöbjörnen återigen har varit synlig i markerna kring Norra Härnön.

Flera personer har hört av sig till Tidningen Ångermanland. Även länsstyrelsen har fått in björniakttagelser från allmänheten.

Den senaste rapporten är från tisdagskvällen då en Härnösandsbo var ute och rastade sina hundar tillsammans med en väninna i närheten av skjutbanan på Myran.

I länets finns det enligt länsstyrelsen mellan 200 och 230 björnar. De rör sig över stora områden och är dessutom duktiga simmare. Ta sig till Härnön vattenvägen är inget problem för björnen.

– Det är förmodligen en nyfiken ungbjörn som är ute på strövtåg, tror Göran Falk, skyddsjägare i Härnösands kommun som ger rådet till hundägarna har sina hundar kopplade när man är ute i markerna på Härnön där det råder kopplingstvång.

– Hundar kan irritera björnar

Uppgifter finns också om att björnen har vrålat, men det kommer knappast från en björn.

– Det är troligen en kronhjort som brölar under brunsten, en björn vrålar aldrig för sakens skull, säger Lars Wiklund.

För två år sedan kom det fram flera liknande rapporter om björn på Härnön. En björn filmades när den gick på en mindre väg norr om Solumshamn. Eftersom det inte har kommit några nya rapporter sedan dess så kan man tolka de senaste rapporterna som att den nu aktuella björnen har simmat över till Härnön.

– Björnen går väldigt långa sträckor och det kan vara så att den redan har lämnat Härnön, säger Lars Wiklund.

Länsstyrelsen har en insatsgrupp tillsammans med polisen som kan spåra att skjuta närgångna björnar.

– Någon skyddsjakt är inte aktuell i det här fallet, så länge den inte vistas bland soptunnor i i bostadsområden eller ställer till med direkta problem.

Så det är ingen fara att bege sig ut i bärskogen?

– Nej, inte alls, säger Lars Wiklund.

Annons
Annons
Annons