Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är det nya hotellet

/

13 våningar, 45 meter högt, 114 rum för en kostnad på mellan 100 och 150 miljoner kronor. I dag presenterades hotellplanerna i Härnösand.

Annons

Härnösands kommun har använt sig av tre olika konsulter varav en arkitekt för att granska hotellplanerna. Sammanlagt har man hittills betalt drygt 300 000 kronor till konsulterna.

– Man brukar räkna med kostnader på cirka en miljon per rum, så kostnaden lär bli mellan 100 och 150 miljoner kronor, säger Stefan Tjäder, arkitekt som har medverkat i över 130 olika hotelletableringar i Sverige och övriga världen.

Att man valt en mycket erfaren hotellarkitekt är ett mycket medvetet val.

– En av Sveriges mest uppskattade arkitektfirmor inom området har anlitats och vi har fått de första skisserna på hur ett hotell skulle kunna se ut som passar marknadsanalysen. Materialet som tagits fram kommer att användas i en eventuell planprocess vilket innebär att kostnader för planen till stor del redan tagits, säger Fred Nilsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

De samlade kostnaderna för arbete och resor under 2011 och 2012 för dessa förstudier är 301 000 kronor exklusive moms. Kostnaderna har tagits av kommunens bolag Invest i Härnösand AB. Man har också lyckats få 120 000 kronor i extern finansiering varför den direkta finansieringsinsatsen från bolagets medel begränsats till 181 000 kronor.

Härnösand saknar idag kapacitet att ta emot stora konferenser och event med logi.

– Ett nytt hotell kommer att gynna andra hotellföretagare i Härnösand. Det är jag övertygad om. Andra hotelldirektörer kommer vara tacksamma för etableringen för den leder till fler gäster även för deras verksamheter, säger Maarja Edman, verksamhetsansvarig för Visit Västernorrland som själv tidigare jobbat som hotelldirektör
Härnösand har i flera år diskuterats behovet av fler hotellrum och en ny boendeanläggning. Frågan har hanterats av både nuvarande och föregående politiska majoritet.

– Att lyckas med en etablering är en mycket komplex fråga. Man måste hela tiden komma ihåg att det är den kommersiella operatören och inte kommunen som fattar de slutgiltiga besluten. Kommunens ansvar handlar ofta om att skapa förutsättningar för etableringar, exempelvis genom planberedskap för handel, hotell eller andra utvecklingsändamål. Etableringsprocesser är ofta mycket långa och besluten fattas oftast långt bort, säger kommunalrådet Fred Nilsson (S).

Hotellet byggs av tre skäl: affärshotell, konferenshotell och turisthotell.

– För att det ska löna sig så måste man kunna få beläggning även fredag till söndag och här är simhallen en fin tillgång, säger Maarja Edman.

Arkitekt Stefan Tjäner är mycket förtjust i läget där man både kan få ett söderläge och få många rum med havsutsikt. Dessutom är närheten till simhallen med gym också ett mycket bra läge.
Hotellet kommer också förmodligen bli modernt med solceller, solfångare och användning av sjövatten för temeperaturanläggning. Enligt Tjäder konkurrerar nu de stora hotellkedjorna just med miljösatsningar, vilket också samhällsnämndens Amanada Lind (MP) är glad för.

– Ett eventuellt hotell måste utformas med höga arkitektoniska krav och med hänsyn till kringliggande byggande och allmänhetens tillgång till strandlinjen. Skisserna som nu presenteras ser lovande ut, säger Amanda Lind.

Vem som ska bygga och finansiera hotellet är ännu inte klart. Kommunen är tydlig med att man vare sig ska bygga eller finansiera hotellbygget. Det får intressenter sköta.

Annons
Annons
Annons