Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör film om varför flyktingar bör bosätta sig på landet

/
  • Djamal Hamaili och filmens fotograf Nils Bjuggstam.
  • Hela familjen är samlad i Kärrsjö. Bredvid Djamal Hamaili står hans fru Åsa och på stenen sitter hans tre barn Lonis, Jannis och Ines.
  • I Kärrsjö kom Djamal Hamaili i kontakt med den kristna biståndsorganisationen Hoppets Stjärna där han är aktiv än i dag.

Om du kommer som nyanländ till Sverige ska du bosätta dig i en by, inte en stad. Där finns bäst integrationsmöjligheter. Det tycker Djamal Hamaili som under ett turistbesök i Sverige bosatte sig i Kärrsjö.

Annons

Utsikten uppe från Kärrsjögården är slående. Kanske är det Sverige i sitt esse med blå himmel, barrskogsklädda berg och blanka sjöar.

– Visst är det fint, om folk bara kommer hit en gång vill de komma tillbaka, säger filmprojektledaren Djamal Hamaili. Han är tillbaka i Kärrsjö, där han bott tidigare, för att göra en film om integration.


Djamal Hamali själv kom till Sverige 1991 från Algeriet. Han reste runt i landet och sålde tavlor, men när han passerade Kärrsjö blev han kär i platsen och valde därför att stanna.

Enligt honom var det ett bra val.

– Här fanns verktygen för att lära sig ett nytt språk och en ny kultur, säger han.

Enligt Djamal Hamali slipper man problem med anonymitet och vi/dom tänk på en mindre ort. De få som bor där är ofta nyfikna på vem man är.

– Du blir en individ och inte bara ett personnummer, säger han.

Dessutom menar han att det är lättare att lära sig svenska om man inte umgås mycket med folk som pratar ens modersmål eller andra språk, som det lätt blir i storstäder.

– Den allmänna bilden är att Sverige ligger i Stockholm istället för tvärt om, men det stämmer verkligen inte, säger han.

Filmprojektet som just nu gör anhalt i Kärrsjö för att fånga Djamal Hamailis integrationsberättelse där den började, ska även bestå av andra historier om nyanlända som startat företag på småorter och som nu känner sig ett med samhället.

Förutom arbetet med filmen jobbar Djamal Hamaili som flyktingsamordnare i Valdemarsviks kommun och han föreläser om fördelarna med landsbygden.

– Många har en förutfattad negativ bild, de är rädda för ensamhet och att bli fast, säger han.

Men han menar att man inte ska överdramatisera. På små orter finns ofta det väsentliga som behövs i ett samhälle som bank, skola, pendlingsmöjligheter och sjukvård. Sedan handlar förstås mycket om sysselsättning.

– Det finns så många gårdar i Sverige, och jag ser varje gård som en potentiell arbetsplats och integrationsplats i ett.

Men när han är ute bland nyanlända och de får veta att han själv bor i Norrköping, ifrågasätter de hans trovärdighet.

– Visst, jag bor i en stad i dag men jag började ju inte där. I Kärrsjö bodde jag i tio år, säger han.

En oumbärlig period för hans framtida liv i Sverige.

– Jag har nog sett mer ren, björn och varg än jag sett människor, men de få jag träffade på har påverkat mig mycket positivt, säger han.

Hans pappa lärde honom ett uttryck som han gärna använder för att förklara hur han känner.

– Jag är hellre lejonet i byn än lammet i storstaden. Det var i byn som jag fick chans att träna upp mina integrationsmuskler, säger han.

Annons
Annons
Annons