Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera Ångermanlänningar utsatta för datorbedrägeri - så undviker du att drabbas

Du får din dator låst och sedan uppmanas du att betala pengar till ett speciellt konto för att få den upplåst. Det hela har kryddats av att bedragarna lurar dig att tro att det är polisen eller Regeringskansliet som ligger bakom låsningen.

Annons

Den senaste tiden har Allehanda rapporterat om flera fall av den här typen både i länet och på olika platser i Sverige, bland annat i Sollefteå och i Jönköping. Och polisen har tidigare gått ut med varningar om bedrägerierna till allmänheten. Nu kan polisen konstatera minst tre fall av samma slag i Härnösand.

I några av fallen har en ruta kommit upp på datorn där det står att den är låst för att polisen har upptäckt olovlig aktivitet på din dator. Rutan har i fallen från Härnösand smyckats med polisen eller Regeringskansliets logga.

Personer som råkar ut för detta uppmanas att betala in en summa pengar för att få datorn upplåst.

I andra fall har offren fått telefonsamtal som talar om att de måste betala in pengar för att bli av med virus på sina datorer.

– Vi har inget stort hopp om att lyckas lösa de här fallen eftersom brottsplatsen är utomlands, säger Jörgen Bladin vid Härnösandspolisen.

Lämna in datorn till en firma och få den upplåst, är rådet från utredarna till de som råkar ut för bedragarna. För att undvika att drabbas ska du ha ett fullgott virusprogram och ha din dator fullt uppdaterad.

Annons
Annons
Annons