Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler problem hittade vid oanmäld inspektion

Flera problem och felaktigheter hittades vid en oanmäld inspektion på ett boende i Härnösand. Bland annat hade de som delar ut medicin inte har gått igenom ett nödvändigt kunskapstest.

Annons

Anledningen till att man kontrollerade just detta hem var att det pågår en internutredning efter ett Lex Mariafall på hemmet. Inspektionen visade att det inte finns någon lokal arbetsordning för hur läkemedel ska hanteras. Det har heller inte gjorts bedömning om vårdtagaren själv klarar av att sköta sina mediciner. Inspektionen visade också att hygienronder inte gjorts enligt de rutiner som gäller och att handdesinfektionsmedlen varit inlåsta.

Nu ställer kommunen en rad krav på vårdhemmet. Bland annat att hemmet ska göra bedömningar om den enskilda vårdtagaren klarar av att sköta sina mediciner. Man kräver också att man ska göra kunskapstest innan man delegerar ansvar för att dela ut medicin. Man måste också utbilda personalen i vad som gäller för uppsökande tandvård.

Dessutom ställs krav på att rapportera olika avvikelser, klagomål och synpunkter till den medicinskt ansvariga sjuksköterskan.

Det finns också krav på att genomföra en hygienrond en gång varje år och se till så att handdesinfektionsmedel finns bättre tillgängligt för personalen. Man måste också ta bort bristerna i livsmedelshygienen bland annat genom att utbilda personalen. Dessutom kräver kommunen att man ska utbilda personalen i dokumentation.

Annons
Annons
Annons