Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU kräver tillbaka Skulepengar

Länsstyrelsen i Västernorrland får bakläxa från EU på 1,6 miljoner kronor i projektet Entréer till Skuleskogens naturreservat.

Så mycket av EU-stödet underkänns och länsstyrelsen måste stå för notan.

Hoppet är nu att Tillväxtverket ska ta en del av smällen.

Annons

På länsstyrelsen håller rättschefen Lars Nyberg i frågan och kan bara konstatera faktum. Efter att den högsta revisionsrätten i EU har underkänt flera delar i projektet så har EU-kommissionen nu fastslagit att Sverige som stat är återbetalningsskyldig.

Nära 1,6 miljoner krävs tillbaka av de 8,9 miljoner som projektägaren länsstyrelsen har fått från EU:s regionala fond. Det gäller framför allt upphandling och extraarbeten på tillfartsvägar och parkeringar.

– Sverige som stat är återbetalningsskyldig. Det är klart. Huruvida det drabbar oss, Tillväxtverket eller båda återstår att klara ut, säger Lars Nyberg.

För Tillväxtverket som administrerar de svenska EU-stöden är principen klar.

– EU-kommissionen har sagt vad som är okej och inte okej. EU-kommissionen har varit väldigt tydlig, uppger Tommy Anjevall, enhetschef för programstöd, finansiering och kontroll på Tillväxtverket.

– Det här är en typ av kostnader som man inte godkänner som var relaterad till upphandling. Vi i vår tur ställer återkravet mot projektägaren som är länsstyrelsen. Men vi återkräver inte hela summan, utan bara EU:s del av det felaktiga beloppet.

I teknisk mening kommer länsstyrelsen att krävas på nära 300 000 kronor av Tillväxtverket. Resten, drygt 1,3 miljoner, är stöd för andra godkända kostnader som nu aldrig kommer att betalas ut. Hela EU-stödet uppgick till 8,9 miljoner.

Återkrav är en mycket ovanlig åtgärd. EU-kommissionens beslut grundas på anmärkningar från EU:s revisionsrätt som kom i februari 2010 till Jämtland och Västernorrland och studerade på plats hur EU-pengarna användes i flera olika projekt.

Kritiken har Tidningen Ångermanland och Örnsköldsviks Allehanda berättat om i flera artiklar.

Europeiska revisionsrätten eller European Court of Auditors, ECA, är det högsta granskningsorganet inom EU. Uppgiften är att undersöka om ekonomiska transaktioner genomförs lagligt och korrekt och om EU-medlen förvaltas så att sparsamhet, effektivitet och ändamålsenlighet garanteras.

Fel som i Skulefallet kan i förlängningen äventyra fortsatta EU-stöd till Sverige överlag. Det befarar bland andra Jämtlands landshövding Britt Bohlin.

Annons
Annons
Annons