Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ett totalt fiasko"

/
  • Utförsäkringen blev ett fiasko. Gertie Gladnikoff och Olle Burlin i Aktionsgruppen för de sjukförsäkrades rätt menar attt regeringen sprider myter om resultatet.

Av 591 länsbor som utförsäkrades och skickades till arbetsförmedlingen vid årsskiftet har bara ett femtontal fått riktiga jobb. Det visar nya siffror som tagits fram av Aktionsgruppen för de sjukförsäkrades rätt.

Annons

– Ett totalt fiasko av ett gigantiskt experiment med sjuka människor, säger Gertie Gladnikoff i Aktionsgruppen för de sjukförsäkrades rätt, huvudarrangör av en manifestation som hålls i Sundsvall på lördag.

Totalt 662 västernorrlänningar utförsäkrades från sjukförsäkringen vid årsskiftet. Av dem kom 591 till arbetsförmedlingen och sammanlagt 80 har fått någon typ av jobb.

Men från aktionsgruppen understryks att den överväldigande delen gäller arbeten med lönebidrag eller arbeten inom skyddad verksamhet.

Bara 2,9 procent av samtliga – mindre än tre av hundra - har fått jobb på den ordinarie arbetsmarknaden och då räknar man in tillfälliga anställningar, timanställningar och deltidsjobb. I praktiken handlar det om ett femtontal personer.

Av resten deltar mindre än hälften – 270 personer i länet – i program med aktivitetsstöd. 141 av de utförsäkrade, nästan en fjärdedel, klarar på grund av sina sjukdomar inte ens av att komma till introduktionsprogrammen och är inskrivna hos arbetsförmedlingen utan aktiva insatser.

246 personer eller 42 procent har sökt sig tillbaka till sjukförsäkringen efter tre månaders introduktion på arbetsförmedlingen. 54 av dem har fått avslag. Det innebär att totalt 33 procent, en av tre, som kom till arbetsförmedlingen i dag är åter på ruta ett.

– De här siffrorna visar en helt annan verklighet än den regeringen målar upp, när de säger att två tredjedelar av dem som skickades till arbetsförmedlingen vill vara kvar där och trivs med det, menar Gertie Gladnikoff.

Annons
Annons
Annons