Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elöverkänsliga kräver sämre täckning

/

Dålig mobiltäckning utreds i Västernorrland just nu.
Dålig täckning är precis vad elöverkänsliga önskar sig.
I ett brev påminns länsstyrelsen om kravet på strålningsfria zoner.

Annons

Det är Märta Tollet-Sjölund i Härnösand som vänder sig till länsstyrelsen med anledning av att mobiltäckningen undersöks och många klagar över att täckning saknas på vissa ställen.

"Kom ihåg att kommunerna är skyldiga att inrätta strålningsfria zoner där elöverkänsliga kan bosätta sig", framhåller hon och hänvisar till FN:s konvention om mänskliga rättigheter för funktionshindrade samt en resolution i frågan från Europarådet.

Kontentan är att särskild uppmärksamhet ska ägnas åt elöverkänsliga människor som lider av ett syndrom som medför överkänslighet mot elektromagnetiska fält. I skyddet ingår att inrätta strålningsfria zoner som inte täcks av trådlösa nätverk.

Projektledaren Ivar Hallin som handlägger ärendet på länsstyrelsen utlovar svar senare i veckan eller i nästa vecka. I sak håller han sig neutral.

– Det blir sannolikt ett enkelt svar om vad mätningen går ut på och att även om syftet är att förbättra mobiltäckningen, så kan underlaget lika gärna användas för att definiera mobilfria områden, uppger han.

Mätningarna i Västernorrland ska avrapporteras i slutet av den här månaden. Ett exemplar av mätningsföretagets rapport är redan utlovat till länsföreningen av Elöverkänsligas Riksförbund.

– Jag pratade med dem på telefon redan innan mätningarna startade. Det är ingen dramatik i det, säger Ivar Hallin.

Annons
Annons
Annons