Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drog in kontaktpersoner - kommun får bakläxa

Härnösands kommun har under året minskat antalet kontaktpersoner för personer med handikapp. Men nu säger förvaltningsrätten ifrån.

Annons

Tidningen Ångermanland kunde i vintras berätta om hur viktigt det är för en del personer med funktionsnedsättningar att ha tillgång till en kontaktperson eller kompis. Samtidigt började kommunen ompröva rätten till kontaktpersoner.

Enligt Härnösands socialchef Hans Fälldin bör en sådan översyn göras årligen men har under några år inte kunnat prioriteras inom förvaltningen, fram tills i höstas då man började göra en systematisk översyn. Framför allt handlar det om personer som bor på gruppbostad som nu förlorar kontaktpersoner eller ledsagare.

Enligt Fälldin ingår det i arbetsuppgifterna för personalen på gruppboendena att bryta isolering, ge social samvaro och se till så att de boende får tillgång till kultur och andra aktiviteter.

– När gruppboendet sköter denna uppgift finns det inte samma behov av kontaktpersoner, säger han.

Förvaltningsrätten i Härnösand har en annan ståndpunkt. I flera fall tolkar förvaltningsrätten lagen annorlunda. I en färsk dom ger domstolen de personer som överklagat indragningen rätt.

Förvaltningsrätten slår fast att kommunen inte hur som helst kan ändra ett så kallat gynnande beslut. För att få ändra måste man antingen fatta tilläggsbeslut att återkalla det gamla beslutet eller om det finns säkerhetsskäl som tvingar fram en återkallelse. Den tredje anledningen att ändra är om beslutet bygger på oriktiga uppgifter.

Förvaltningsrätten konstaterar också att det inte är vårdtagaren som behöver bevisa att hen fortfarande har behov utan beviskravet ligger hos kommunen. Om hen nyligen fått särskilt boende skulle det kunna leda till att kommunen har rätt att ta bort kontaktpersonen men i detta fall har hen haft särskilt boende under många år. Kommunen har argumenterat för att hen redan utan kontaktperson har socialt umgänge.

"Enligt allmänna principer kan ett gynnande beslut i princip inte återkallas", skriver förvaltningsrätten i sin dom.

Nu överväger kommunen att överklaga förvaltningsrättens beslut. Socialchef Hans Fälldin berättar att man fått flera domar som gått emot kommunen.

– Vi kommer att välja ut vilka fall vi ska pröva i kammarrätten. Vi måste veta hur lagstiftningen ska tolkas, säger Hans Fälldin.

Han hoppas nu att kammarätten har en annan syn än förvaltningsrätten på frågan.

– Vi kommer att regelbundet ompröva gamla beslut. Vi ska ge rätt resurser till rätt personer, inte för mycket och inte för litet. Detta av rättviseskäl. Vi har våra tillgängliga resurser och dessa ska vi använda så bra och så effektivt som möjligt.

Annons
Annons
Annons