Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det är ren människohandel"

/
  • SCA och Holmen frånsäger sig ansvaret för hur deras entreprenör behandlat gästarbetarna från Kamerun.

Skogsbolagen SCA och Holmen, båda med rötterna i Västernorrland, blev på onsdagskvällen hårt granskade i ett uppmärksammat program av Uppdrag granskning i SVT.

Detta sedan det visat sig att en entreprenör som skogsbolagen anlitat utnyttjat och lurat gästarbetare från Kamerun.

– Det är en förskräcklig människohandel, vi kallar det jobb-trafficking, säger skogsfacket GS representant Tomas Andersson i programmet.

Annons

Förenklat är situationen denna:

Ett 40-tal personer från Kamerun fick erbjudande om att sätta plant för entreprenören i Västerbotten. Lönen de erbjöds var med afrikanska mått mycket god. De skulle tjäna 18 500 kronor i månaden, vilket innebär tre årslöner för ett halvårs jobb. Uppdraget var att sätta plant på hyggen som till stor del ägs av SCA och Holmen.

För att få jobbet satte de in 6 000 kronor på entreprenörens privata konto för att han skulle hjälpa dem med handläggningen hos Migrationsverket. En summa som egentligen borde vara 2 000 kronor. Sedan lånade de upp 25 000 kronor i genomsnitt för att få visum och resan ordnad.

Väl i Sverige visade det sig efter ett tag att det avtal de fått och som både fack och Migrationsverket godkänt inte längre skulle gälla. Nu fick de istället ett ackord på 22,8 öre per plant, vilket innebar att även om de jobbade tolv timmar per dag sex dagar i veckan inte ens kom upp i en bråkdel av den utlovade inkomsten.

Dessutom har de fått betala för mat och boende, där arbetsgivaren hyrt ut i andra hand. Enligt programmet tjänade han stora pengar också på mellanskillnaden i hyran han tog ut från dem och vad han betalade för att hyra deras boenden.

Ett exempel var tio personer som bodde i en gammal skola och där arbetsgivaren tjänade 15 000 kronor i månaden på mellanskillnaden.

I ett inslag får man också se att maten de fick bland annat bestod av gamla värphöns som levererades i plastsäckar.

Intervjuer gjordes även med arbetarnas familjer i hemlandet, där det talades om modern slavhandel.

Konsekvensen har blivit att männen och kvinnorna från Kamerun nu är utblottade och samlade i Göteborg. Vissa papperslösa och utan ekonomiska möjligheter att resa hem.

I programmet intervjuades entreprenören, som bland annat erkänner att han till och med hotat gästarbetarna med att förstöra deras hem i Kamerun om de inte gör som han säger. Något han bad om ursäkt för och förklarade med att han blivit arg och varit full när han hotade arbetarna.

Läget just nu är att arbetsgivarsidan och skogsfacket i dagarna ska ha förhandlingar om hur man ska lösa situationen.

Läs mer: "Skogsbolagen frånsäger sig ansvaret"

Efter att Uppdrag granskning börjat gräva i gästarbetarnas situation har Migrationsverket gjort en brottsanmälan mot entreprenadföretaget. Dessutom har polisen på eget initiativ inlett en förundersökning.

Annons
Annons
Annons