Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De svenska journalisterna har suttit fängslade i ett år

På söndag har den svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson suttit frihetsberövade i Etiopien i ett år. Bengt Schibbye i Härnösand är morbror till Martin.
- Tro och spekulera har vi slutat med, säger han.

Annons

De är dömda till elva års fängelse för illegal inresa och för att ha främjat terrorism. När de greps var de ute på ett frilansuppdrag, där de undersökte vad företaget Lundin Oils hade för sig i området Ogaden i Etiopien.

- Det är väldigt mycket upp och ner, det är klart de är väldigt förtvivlade, situationen är ju som den är på det fängelset, säger Bengt Schibbye, morbror till Martin,  till SR Västernorrland.

Martin och Johan försöker enligt Bengt att stå ut i fängelset genom att vara ordentliga, sova bra och att äta så gott de kan.

- Det är där vi hjälper till, för all mat måste föras in av anhöriga på fängelset. Sist hade de med sig våffelsmet, för de hade bestämt att de skulle göra frukost på pannkakor.

De anhöriga vet inte hur stor chans svenskarna har att bli benådade.

- Tro och spekulera har vi slutat med, hade vi gått på spekulationer hade de varit fria tio gånger om. Men vi säger som Martin säger, att varje dag är en dag närmare frigivningen.

De anhöriga gör allt de kan för att stötta Martin och Johan och varandra.

- Vi försöker samla in pengar. Det finns ju en tidning på Pressbyrån som man kan köpa som Filter har givit ut, och man kan stötta på andra sätt för att se till att de har det drägligt där inne. Vi ser också till att någon åker ner varje månad. Och man pratar ju om det rätt mycket.

Annons
Annons
Annons