Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chockprognosen: 150 miljoner back

Sjukvården i Västernorrland kommer gå back med nästan 150 miljoner kronor i år.

Annons

Landstingets hälsocentraler går mot ett underskott på 29 miljoner. Sjukhusen går 38 miljoner minus i Sundsvall, 36 miljoner minus i Örnsköldsvik och 29 miljoner minus i Sollefteå.

Lägg till detta 15 miljoner i underskott inom rättspsykiatrin och prognosen mot årets slut ser till och med mörkare ut än befarat.

Minussiffran totalt för den egentliga sjukvården i Västernorrland når över 147 miljoner.

I skrivningarna inför nästa möte "ser landstingsstyrelsen med allvar" på underskotten och "vill med största tydlighet och allvar poängtera vikten av" att åtgärder vidtas.

– Det är en besvärlig ekonomisk situation de kommande åren, kommenterar landstingsstyrelsens ordförande Per Wahlberg (M).

– Allra viktigast nu är att vi håller i och fortsätter arbetet med den nya sjukhusorganisationen och att vi får en ledning och styrning värd namnet.

Landstinget som helhet beräknas gå 62 miljoner back i år. En positiv nyhet är ökade skatteintäkter som bättrar på läget med 15 miljoner.

Vill det sig väl kommer ytterligare en räddningsplanka i mitten av juni. AFA Försäkring föreslås betala tillbaka vissa premier och om det genomförs bedöms Västernorrland kunna förstärka resultatet med cirka 70 miljoner i en engångseffekt.

Annons
Annons
Annons