Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chefsläkaren: "Vi ska lära oss någonting"

/

– Vitsen är att det här inte ska upprepas, vi ska lära oss någonting och vi ska förbättra vården.

Så kommenterar Anneli Arnell, chefsläkare på länssjukhuset Sundsvall-Härnösand.

Annons

Att Richard Stiernström inte sköttes på rätt sätt bekräftas i Socialstyrelsens beslut. Anneli Arnell välkomnar att man går vidare.

– Det är bra att man väljer att öppna ett nytt ärende för att granska omhändertagande av höftprotesopererade patienter så det säkerställs att det här inte ska kunna upprepas.

– Vem som har vårdansvar måste tydliggöras så att vårdkedjan fungerar. Det har den inte gjort i det här fallet. Det var ju på flera punkter det uppdagades att det hade gått tokigt, säger hon.

Hela sjukvården i Västernorrland går just nu igenom rutiner och riktlinjer i en stor omorganisation för att bli mer länsövergripande. Det kan vara en fördel i fall av den här typen.

– Omorganisationen sammanfaller med en ökad satsning på patientsäkerhet. Vi måste jobba på att ha en säker vård. Det kan faktiskt bli en vinna-vinna-sitaution, menar Anneli Arnell.

Hur man får bukt med sårinfektioner – sjukhussjukan – som sprids i vården ingår i samma satsning. Målet är en nollvision. Ingen ska behöva drabbas.

– Det ligger i patientsäkerhetsarbetet att jobba med allt ifrån basal hygien och klädrutiner till operationsmetoder. Vi är inte i mål. Men det går åt rätt håll tycker jag, säger Anneli Arnell.

Kvar står frågetecken för att sjukhuset aldrig Lex Maria-anmälde fallet Stiernström.

– Vårdnära suicid ska ju anmälas. Varför det inte gjordes kan jag inte uttala mig om.

Annons
Annons
Annons