Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bravida säger upp alla 35

/
  • Kurt Waltersson, regionchef på Bravida, befarar 35 uppsägningar på måndag. Endast nio anställda behålls för att sköta driften av sjukhusen och landstingets övriga fastigheter i Västernorrland.

Varslen kvarstår för 35 av 44 anställda som sköter landstingets fastigheter i Västernorrland.

På måndag sägs de upp.

– Hör vi inget annat senast fredag måste det bli uppsägningar, säger Kurt Waltersson, regionchef på Bravida.

Annons

Bravida varslade nästan hela personalstyrkan i maj. Nu på måndag slutförs förhandlingarna med facken och Kurt Waltersson räknar med värsta scenariet.

Det är beskedet efter ett möte med landstingets företrädare i går.

– Landstinget säger att de ska komma med någonting i veckan, riktigt vad vet jag inte. Jag har informerat landstinget om konsekvenserna.

– Händer inget måste vi säga upp direkt. Jag tycker fruktansvärt synd om killarna. Men vi har hållit dem kvar nu i ett år undersysselsatta, säger Kurt Waltersson.

Bravida tog över fastighetsdriften på en så kallad outsourcing i juni förra året. Avtalet sträcker sig över fyra år med möjlighet att förlänga i två år till.

Men parterna tolkar avtalet minst sagt olika. Striden gäller dels vad som räknas in i "felavhjälpande underhåll", dels olika tilläggsarbeten.

– Vi ska inte ta risken för det vanskötta. Det är landstingets ansvar, menar Kurt Waltersson på den första punkten.

– Vi skulle få tilläggsjobb på 40 miljoner. Men vi har bara fått jobb för 8-9 miljoner. Resten har gått till andra företag, säger han på den andra punkten.

– Vi sitter med personalen och därmed kostnaden, men vi får inte jobben. Det kostar i dag tre miljoner minus i månaden för oss. Så kan vi inte fortsätta.

Bravida har stämt landstinget om tilläggsjobben. Förlikning har diskuterats utan resultat. Troligast slutar det i en skiljedom.

Bravida räknar med att klara fastigheterna på bara nio man. Styrkan kan bantas till två personer på varje sjukhusort i Örnsköldsvik, Sollefteå och Härnösand och tre personer i Sundsvall.

Resten försvinner under hösten med uppsägningstider från en månad upp till sex månader.

– Vår uppfattning är att bemanningen räcker. Vi minimerar och gör det vi absolut måste göra enligt avtalet, säger Kurt Waltersson.

Bravida sköter även Östra sjukhuset i Göteborg, Södertälje sjukhus samt Kalix och Sunderbyns sjukhus utan gnissel med tre andra landsting.

– Jag har lite svårt att se att det här är enbart vårt fel, kommenterar han läget i Västernorrland.

Annons
Annons
Annons