Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bedragarna kapar din dator

På senare tid har flera fall av listiga datorbedrägerier farit fram som en farsot i Ångermanland.

Annons

I både Härnösand och Örnsköldsvik har flera personer fått hjärtat i halsgropen när de intet ont anande startat sina datorer.

När maskinen brummat igång, täcks nämligen hela skärmen av ett meddelande från "Rikspolisstyrelsen". Där meddelas att datorinnehavaren har gjort sig skyldig till något påstått brott och därför måste betala 100 euro för att datorn ska låsas upp och gå att använda igen.

– Det har även funnits flera fall i södra Sverige av det här. Och många blir ju rädda och betalar, främst bland äldre personer. Det räcker ju med att nån procent av alla betalar så blir det ju en bra affär för bedragarna, säger Jan-Ola Nordin, kriminalinspektör vid polisen i Härnösand.

Polisen tror att viruset kommer från utlandet och antagligen transporteras via e-post, för att sen ligga latent i datorn fram till ett visst, i förväg inprogrammerat datum. Det kan därför vara svårt för den drabbade att direkt härleda vad det är man klickat på som smittat datorn.

Det kan vara svårt att bli av med viruset om man inte själv är någorlunda datorkunnig.

– Det man får göra är att gå in i registret på datorn och ta bort det, och det är det ju inte alla som kan. Alternativet är att ominstallera datorn eller ta hjälp av en expert, säger Robert Westling, it-forensiker på polisen i Västernorrland.

Annons
Annons
Annons