Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Bättre att göra på eget sätt"

/
  • Andreas Vikdahl tycker att det är bättre att reformen utförs i samförstånd och inte på grund av en lagreglering.

Samtidigt som hemsjukvården blir kommunernas ansvar, flyttar flera kommuner över ansvaret för hemtjänsten till privata aktörer. Men vad innebär det egentligen?

Annons

– Det är bättre att göra detta på eget sätt. Vad jag förstår diskuteras lagstiftning som skulle tvinga fram reformen och det skulle bli mer osmidigt, säger Andreas Vikdahl, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Härnösand, som också arbetar med projektet.

Men samtidigt inför många kommuner lagen om valfrihet, LOV, vilket innebär att hemtjänsten övergår i privat regi och kommunerna blir beställare. Det betyder att det i många fall inte blir samma utförare av hemtjänst och hemsjukvård.

– Någon liknande reform för hemsjukvården är inte på gång nu, säger Andreas Vikdahl.

Nyligen blev ett första förslag klart om hur överföringen ska gå till.

– Den sista maj träffas kommuner och landstinget för att ta ställning till vårt förslag. En förutsättning är att alla kommuner är överens, säger Henrik Hammarström, projektledare för förändringsarbetet.

Han ser fördelar med förslaget.

– En fördel är att det blir bättre kvalité för brukarna när hemtjänsten och hemsjukvården kommer närmare varandra, säger Henrik Hammarström.

Genom det fria vårdvalet väljer även patienterna i hemsjukvård läkare och vårdcentral.

Man ser i utredningen vissa negativa konsekvenser. Bland annat att läkare på vårdcentralerna och distriktssköterskorna inom kommunens hemsjukvård inte längre kommer att träffas spontant.

Gunhild Nyberg, kommunförbundet Västernorrland, sitter i ledningsgruppen för projektet.

– Det problem jag kan se är läkarbristen något den här överföringen av verksamhet till kommunerna inte kommer att påverka, säger hon.

En särskild tolkningsgrupp med representanter från kommunerna och landstinget ska tillsättas för att lösa eventuella problem.

– Visst kan detta vara ett litet problem. Men det viktigaste är att det blir en förbättring för brukarna och det kommer det att bli, säger Henrik Hammarström.

Annons
Annons
Annons