Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetslösheten i länet minskar

/

Den totala arbetslösheten i länet sjönk under förra året med 0,5 procentenheter och ligger nu på 9,6 procent av arbetskraften mellan 16 och 64 år. Mest sjönk arbetslösheten i Härnösand.

Annons

– Framförallt beror det på ett målmedvetet och enträget arbete av personalen. Sedan har vi fått mer resurser och anställt ett antal förmedlare till, så att vi har kunnat ha fler aktiviteter och mer kontakt med arbetstagarna, vilket har gett resultat, säger Laila Öhrling, arbetsförmedlingschef i Härnösand.

Arbetslösheten i Örnsköldsvik sjönk med 0,5 procentenheter mellan juli förra året och samma månad i år. I Kramfors sjönk arbetslösheten med 0,4 procentenheter och i Sollefteå med 0,3 procentenheter under samma tidsperiod.

Örnsköldsvik har lägst arbetslöshet i landskapet, 9,1 procent. Av Ådalskommunerna har Kramfors lägst arbetslöshet med 9,8 procent. Sedan kommer Härnösand med 10,2 procent, följt av Sollefteå med 11,5 procent.

– Vi har jobbat intensivt med att bygga verksamheten och hitta nya arbetsgivare och få mer kontakt med de arbetssökande. Vi har ett bra kontaktnät och goda relationer med arbetsgivare, säger Anna-Britta Antonsson, chef på Arbetsförmedlingen i Kramfors, som precis som i Härnösand har anställt fler arbetsförmedlare.

Även arbetslösheten bland ungdomar mellan 18 och 24 år har sjunkit i länet. Ungdomsarbetslösheten i Västernorrland sjönk med 3,1 procentenheter i förhållande till juli 2011 och ligger nu på 23,0 procent.

Härnösand är den kommun i Ångermanland där ungdomsarbetslösheten har minskat mest, nämligen med 4,3 procentenheter och ligger nu på 23 procent.

– Vi har ett projekt med kommunen med målet att halvera ungdomsarbetslösheten. Vi jobbar mycket med informationsträffar, mässor och rekryteringsträffar, säger Laila Öhrling.

Sollefteå är däremot bäst av Ångermanlandskommunerna på att minska arbetslösheten bland utrikesfödda. I Sollefteå minskade arbetslösheten bland utrikesfödda med 3,6 procentenheter till 30,2 procent, medan den i Härnösand minskade med 0,8 procentenheter och i Örnsköldsvik med 0,9 procentenheter. I Kramfors ökade arbetslösheten bland utlandsfödda med 0,8 procentenheter.

Enligt Anna-Britta Antonsson beror detta delvis på att Sollefteå tar emot fler utrikesfödda invånare.

– Det är betydligt fler nyanlända som kommer ut i arbete i Sollefteå än i Kramfors, de har gjort en bra satsning på det, säger Anna-Britta Antonsson, som är tillförordnad chef vid arbetsförmedlingen i Sollefteå.

Annons
Annons
Annons