Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åklagare: överklaga brorasdomen till HD

/

Kammaråklagare Christer B Jarlås vill att hovrättens friande dom i brorasrättegången ska överklagas.

– Den är felaktig, säger han.

Annons

När broolyckan togs upp i Hovrätten för nedre Norrland i Sundsvall överklagade ett företag och tre chefer sina straff från tingsrätten. I tisdags kom domen och beskedet blev att samtliga inblandade friades från sina straff. Enligt hovrättens resonemang går det inte att fastställa exakt varför olyckan inträffade eller vem som ska stå till svars för broraset och därför friades alla.

– Domen är bristfällig och felaktig, säger Christer B Jarlås som är miljöåklagare.

Christer B Jarlås är kritisk till flera punkter i hovrättens dom. Han tycker, liksom hovrätten, att det är tydligt att det har brustit på flera olika ställen i brobygget. Men till skillnad från hovrätten menar Jarlås att man måste pröva bristerna tillsammans och inte var för sig. De tre chefer som åtalades hade tillsammans ansvar för säkerheten på brobygget. Bristerna hos en underentreprenör ledde till brister hos den andra underentreprenören, vilket i sin tur ledde till brister hos Skanska. Jarlås menar därför att tingsrättens bedömning var mer rättvis.

Han är också orolig för att hovrättens friande ska leda till att liknande fall i framtiden inte kommer att prövas i rätten, om det inte går att fastställa exakt vilken brist som orsakade olyckan.

Det var den 21 maj 2008 som brobygget vid Älandsfjärden brast och fem byggarbetare störtade ned till marken. Två personer avled, två skadades svårt och en person skadades lindrigt.

I tingsrätten dömdes huvudentreprenören Skanska för arbetsmiljöbrott till rekordhöga sex miljoner kronor i företagsbot. De två underentreprenörerna, Örnsköldsviks Takstolstillverkning AB, Ötab, och Construction Software Center Europe AB, CSC, dömdes till en miljon var i företagsbot. Tre chefer, en från varje företag, dömdes som personligen ansvariga för arbetsmiljöbrott.

Det är riksåklagaren som måste besluta om hovrättsdomen ska överklagas och slutligen är det Högsta domstolen som avgör om målet ska tas upp.

Annons
Annons
Annons