Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

55+ är minst borta från jobbet

Anställda över 55 år är friskare än yngre och i Västernorrland är man friskare än på andra håll.

I färsk statistik över helårsfriska, personer som inte har en enda sjukdag, ligger Västernorrland i topp i landet.

Annons

Äldre är friskare än yngre. Det slås fast i mätningen av helårsfriska som har gjorts av branschföreningen Sveriges Företagshälsor.

Vd Lars Hjalmarsson pekar på attityder som ändras hos den yngre generationen medan äldre är lutherskt uppfostrade att man ska arbeta i sitt anletes svett.

– Småbarn som drar med sig elaka baciller hem är ingen stor förklaring i materialet. Det handlar mer om värderingsförskjutningen och att yngre ännu inte nått rätt i karriären. Yngre trivs inte lika bra på jobbet, säger Lars Hjalmarsson.

Bland anställda under 30 år uppger 30 procent att de inte har haft någon sjukdag under det senaste året. För anställda över 55 år är siffran 43 procent.

Om man tittar geografiskt har Mellersta Norrland som täcker Västernorrland och Jämtland 41 procent helårsfriska.

Faktum är att det är högst i landet. Jämfört med förra året har Mellersta Norrland passerat Sydsverige. I andra änden i botten ligger Stockholm med 32 procent.

– Generellt har vi en försämring som slår igenom i hela landet. Mellan ettan, tvåan och trean är skillnaderna små. Men Stockholm ligger risigt till. Det är mönstret, säger Lars Hjalmarsson.

– Om man vänder och ser till långtidsfall och förtidspensionerade är norrlänningarna sjukare. Där är bilden annorlunda. Men i den stora massan mår man bättre i Norrland.

En alternativ teori är att norrlänningen är snålare och släpar sig till jobbet för att slippa karensdagen. Den teorin avfärdar Lars Hjalmarsson.

– Det är snarare tvärtom i så fall. Ju högre inkomst, desto mer är man på arbetet. Dessutom har vi ställt frågan om man har gått till jobbet trots att man är sjuk, säger han.

– Vi har inte offentliggjort siffrorna. De kan du vara först att få. Precis hälften av befolkningen svarar ja, de har jobbat trots sjukdom.

– I Mellersta Norrland är siffran 49 procent och några tiondelar, i Stockholm strax under 50 procent. Så där finns ingen förklaring till skillnaden.

Trenden ett år framåt är att skillnaderna förstärks. 48 procent av 55-plussarna räknar inte med någon sjukfrånvaro alls. För dem under 30 år är siffran 24 procent.

Lars Hjalmarsson understryker vikten att fokusera på det friska:

– Ohälsa smittar. Men det omvända gäller också. Hälsa smittar.

Annons
Annons
Annons