Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

21 körkortsjobb hotas

/
  • Daniel Andersson, Carin Nyberg och Markus Segelberg är tre av 21 som berörs av nedläggningshotet mot Transportstyrelsens körkortssektion i Härnösand.

Nya statliga jobb hotas i Härnösand. Näst i tur står Transportstyrelsens körkortssektion med 21 arbetstillfällen som ledningen vill centralisera.

Annons

– Det känns bedrövligt, säger Charlotte Lewenstierna, chef för Härnösandskontoret.

I en skrivelse till länsledningen och ledande politiker i Härnösand slår de anställda larm om nedläggningshotet.

Beskedet från Transportstyrelsens ledning är att man ser över lokaliseringen av sina regionala kontor. Målet är att effektivisera genom att koncentrera körkortsutredningarna till tre huvudorter i landet, Norrköping, Örebro och Borlänge.

Det skulle helt slå undan fötterna för Härnösandskontoret som etablerades så sent som 2010.

– Det känns inte tryggt häruppe längre. Vi som gärna skulle bli större i stället! Hela gruppen är orolig nu. Man tappar lusten att jobba, säger Carin Nyberg, fackligt ombud för ST.

För chefen Charlotte Lewenstierna är ställningen som arbetsgivarens representant lite känslig. Men hon skräder inte orden till Härnösands fördel.

– Vi har möjligheter jobba på distans, lokalhyran är billigare, medarbetarna stannar kvar, det är en stabil arbetsgrupp. Dessutom har vi nära till förvaltningsrätten här intill vid muntliga förhandlingar.

– Många här är oroliga nu och mår inte bra. Men man kan inte få lägga ner bara i det tysta. Vi måste åtminstone försöka göra något, säger hon.

En lägesbeskrivning är utlovad från Transportstyrelsens ledning nu i juni. I september ska generaldirektören fatta det avgörande beslutet.

Trafikverket flyttar sin ledningscentral med tio jobb från Härnösand till Gävle. Körkortssektionen med 21 jobb ser nu också ut att försvinna och på detta kommer obekräftade uppgifter att flera skattejobb också hotas i Härnösand.

– Minst fyrtio statliga jobb försvinner på kort tid. Man centraliserar allting till storstadsområdena. Ska det bara bli en stor boulebana kvar av Härnösand? undrar Charlotte Lewenstierna.

Annons
Annons
Annons