Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad tjänar samhället på domen?

Annons

Malmös gator svämmar över av skjutvapen och inom loppet av ett år har åtta dödsskjutningar utförts. Tryggheten är inte längre densamma på gatorna i den skånska storstaden, och regionens myndigheter har inte armar långa nog att omfamna – och åtgärda – problemet. Det ville tidningen Expressen illustrera.

Du har möjligen redan sett hur det landade. I går fälldes de tre Expressenjournalisterna (chefredaktören Thomas Mattsson, nyhetschefen Andreas Johansson och reportern Diamant Salihu) för vapenbrott vid Malmö tingsrätt. Bakgrunden är den artikel där tidningen i oktober 2010 granskade Malmös illegala vapenhandel. För att illustrera hur lätt det var att skaffa ett illegalt vapen köpte de en insmugglad pistol från Tjeckien, och så snart de fick pistolen i sina händer överlämnades skjutvapnet till polisen under ordnade former. Därefter skrevs artikeln. Uppdraget slutfört.

I Vapenlagen (9 kap, 7 §) står att läsa att "om någon frivilligt lämnar in skjutvapen eller ammunition till en polismyndighet, får åtal mot denne för olovligt innehav av vapnet eller ammunitionen väckas av åklagaren endast om det är motiverat från allmän synpunkt. Lag (2000:147)."

Jag är ingen jurist, men min tolkning är att det inte råder några tvivel om att kammaråklagare Jörgen Larsson kunde ha lagt ned förundersökningen innan åtal väckts. Uppsåtet blir den centrala frågan, och när man i journalistiskt avseende vill uppmärksamma samhället på ett stort problem är uppsåtet inte brottsligt i min mening. Därför anser jag att åtal aldrig borde ha väckts. Nu tolkade alltså Larsson frågan annorlunda, och den kvardröjande känslan blir då tyvärr att det framstår som ett lämpligt tillfälle för rättsväsendet att knäppa journalistiken på näsan (alternativt statuera exempel) när möjligheten nu gavs.

De långtgående konsekvenserna med detta är svåra att se med säkerhet, men lätta att befara. Skulle domen nu landa i en försiktigare press och återhållsamma journalister så kan det vara skadligt – för rättssamhällets trovärdighet. I Expressens kommentarfält vältrar sig de skadeglada i sarkastiska ordalag. Väntat förvisso, men det mest tråkiga där är att frågan tycks handla om att journalister anser sig stå över lagen. Så är förstås inte fallet, och Expressen ville inget annat bevisa än att Malmö stads problem är så milsvitt djupa. Det handlade om journalistiken, inte journalisterna.

Thomas Mattsson har redan flaggat för att domen ska överklagas, och följaktligen kommer detta att vevas än en gång. Då alldeles säkert inför ännu större uppmärksamhet. Målet är viktigt främst ur principiellt perspektiv, men det är också relevant att ställa sig frågan vad samhället tjänar på domen ifråga. Det enda positiva jag kan se i utgången av detta i dagsläget är att Malmös gator åtminstone blev ett vapen fattigare.

+

I kväll ser jag Champions League-finalen i lugn och ro. Ögongodis för en fotbollsälskare.

-

Svensk respass i kvartsfinalen i hockey-VM var en missräkning, men pratet om fiasko och avgångar känns tröttsamt. Tjeckien är inget dåligt lag.

Annons
Annons
Annons