Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Afghanskor slår tillbaka mot våldet

Annons

Våldet mot kvinnor ökar i Afghanistan, enligt nya uppgifter från en afghansk människorättsorganisation. Samtidigt protesterar afghanska kvinnor öppet mot övergreppen.

Det finns en tendens att kvinnor protesterar mycket mer, och att de reagerar mer i det offentliga är någonting nytt. Det gäller inte bara välutbildade kvinnor i Kabul, även på landsbygden protesterar kvinnor, säger Afghanistankännaren Ann Wilkens till TT.

Under de senaste månaderna har en rad våldsdåd inträffat som fått stor uppmärksamhet. Ett exempel är fallet med 22-åriga Najiba som anklagad för otrohetsbrott sköts ihjäl offentligt inför ett uppbåd av jublande talibaner. Mordet ledde till starka protester i Kabul, då hundratals kvinnor samlades för att visa sin avsky inför dådet. Det måste ses som ett tecken på en förändring till det bättre, enligt Ann Wilkens.

Afghanistan är fortfarande ett av världens farligaste länder för kvinnor att leva i. Uppemot 1 000 fall av våld riktat mot kvinnor har rapporterats hittills i år, att jämföra med hela förra årets 1 300 fall, uppger Afghanistans oberoende människorättskommission (AIHRC i engelsk förkortning).

Men siffrorna visar också att det finns en ökad medvetenhet om att våldet inte är acceptabelt och det i sig leder till fler anmälningar - vilket är någonting positivt, säger Johanna Fogelström, Sverigechef vid Svenska Afghanistankommittén (SAK).
Annons
Annons
Annons