Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

31 dödade i Syrien på torsdagen

Annons

Totalt 31 människor har på torsdagen dödats i Syrien, uppger aktivister i landet för TT. Enligt Syriska nätverket för mänskliga rättigheter (SNHR) drabbades al-Qusayr i Homs-provinsen hårdast med 13 dödade av granateld från regimens militär.

Granaterna träffade al-Qusayr och utkanterna av Idlib, det var en mycket omfattande attack, säger SNHR:s talesman Sami Ibrahim i telefon från Homs.

Trots löften om vapenstillestånd och fördömanden av helgens massaker i Hula fortsätter regimens dödande och omvärlden måste agera, säger Sami Ibrahim.

Efter den hemska massakern i Hula - och det är inte den första - väntar vi oss direkta insatser mot artilleriet, stridsvagnarna och helikoptrarna som angriper civila.

I Hama-området, där flera städer under gårdagen utsattes för hård granateld, vittnar invånare för TT om massgripanden som armén genomfört på torsdagen.

Byarna har utsatts för godtyckliga gripanden på flera ställen, alla män mellan 16 och 70 grips, säger aktivisten Mousab Alhamdee i telefon från Hama.

Två människor dödades i onsdags och många fler skadades, men sjukhus är inte längre trygga tillflyktsorter. Skadade vårdas i hemlighet i enkla, dolda kliniker.

Den syriska armén angriper sjukhus, så i städerna som demonstrerar mot regimen finns inga sjukhus. Vi har bara hemliga fältkliniker som vi för folk till och de har mycket dålig utrustning, säger Alhamdee.

Samtidigt biter de internationella sanktionerna, som i allt större utsträckning börjat drabba civilbefolkningen och inte bara eliten som fortfarande står bakom president al-Assad. Mousab Alhamdee vittnar om växande hunger, törst och sjukdom, som inte går att lindra.

Sanktionerna har tyvärr börjat få skadliga effekter på det syriska folket och därför har vi ont om mediciner, vi har ont om mjölk till barnen, elektricitet, bränsle och matolja, säger han.

Samtidigt har den syriska regimen släppt 500 fångar som gripits som misstänkta för delaktighet i det 14 månader långa upproret mot regimen, uppger statliga medier i Syrien enligt Reuters.

Frigivandet skedde två dagar efter att fredssändebudet Kofi Annan manat president Bashar al-Assad att släppa fångarna fria.

Samtidigt återupptog syriska regeringstrupper bombardemangen i Hulaområdet. Tre områden i byn Taldu, där fredagens massaker som tog över hundra människors liv ägde rum, granatbesköts. Minst en människa dog, en pojke som träffades av en krypskytt, uppgav Syriska människorättsobservatoriet i Storbritannien enligt AFP.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon varnar nu också för konsekvenserna av förra veckans massaker i al-Hula.

Massakrer av det slag som vi såg förra helgen kan kasta in Syrien i ett katastrofalt inbördeskrig, varifrån landet kanske aldrig återhämtar sig, sade Ban i Istanbul på torsdagen, enligt AFP.

Samtidigt kritiseras Rysslands hållning av USA:s utrikesminister Hillary Clinton.

Jag har sagt åt dem att deras politik bidrar till att det kan bli ett inbördeskrig, sade Clinton till studenter i Köpenhamn på torsdagen. Vi måste få med ryssarna eftersom farorna vi står inför är fruktansvärda. Vi vet att det verkligen kan bli mycket värre än vad det är.
Annons
Annons
Annons