Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

17-årig flicka avled efter skott

Annons

Den 17-åriga flicka som i måndags skottskadades i Sollentuna har avlidit, uppger Norrortspolisen.

En 18-årig man sitter anhållen misstänkt för att ha försökt mörda flickan. Han greps på gatan utanför den lägenhet där 17-åringen sköts vid 13-tiden i måndags.

Arbetet med förundersökningen fortsätter som innan och åklagaren kommer att ta ställning till en eventuell häktningsförhandling under morgondagen, säger Anna Mofors Frid, stationsbefäl vid Norrortspolisen till TT.

Ett 20-tal poliser arbetar med fallet. Tre personer hämtades in för förhör i samband med att 18-åringen greps, men de har släppts och är inte misstänkta för något brott.

Att ungdomar i åldern 15-19 år dödas av en jämnårig är ovanligt. Det händer ungefär två gånger per år, och att det är en ung kvinna som mördas händer än mer sällan. Omkring 15 flickor i den åldersgruppen har dödats av en jämnårig de senaste 22 åren.

Det är ovanligt att tonårskillar dödar tonårstjejer och det är extremt ovanligt att de använder skjutvapen, säger Mikael Rying, kriminolog vid Mittuniversitet, som har gått igenom alla fall av dödligt våld i Sverige sedan 1990.

I inget av fallen som Rying tittat på har en tonårspojke använt ett skjutvapen för att döda en jämnårig flicka.

Inte vad jag kan se. Det är kniv eller misshandel som är vanligast. Det finns ingen anledning för en tonårig kille att skjuta en jämnårig tjej, säger han.

Den 17-åriga flickan och den misstänkte gärningsmannen är bekanta med varandra sedan tidigare.

De unga kvinnorna blir oftast mördade av någon de känner. Ofta handlar det om en pojkvän, eller före detta, eller en närmare bekant, säger Mikael Rying.
Annons
Annons
Annons